Secondary Adv

Filtrimi i gjakut lufton Covid

Share on Google+

Një filtër i mbushur me rruaza që funksionon si një sfungjer mund të përdoret për të trajtuar Covid-19. 

 

Pajisja heq përbërjet potencialisht toksike të quajtura citokina duke pastruar gjakun e pacientëve. Me madhësinë e një gote uji, pajisja është krijuar për të bërë dallimin midis toksinave dhe përbërësve të tjerë të gjakut. 

Vrimat në rruaza kapin dhe heqin citokinat por nuk do të bllokojnë grimca më të vogla, të dobishme, siç janë antitrupat. Zakonisht citokinat, proteinat e prodhuara nga qelizat imune, ndihmojnë në koordinimin e sulmit të trupit ndaj infeksionit. Në raste të rënda të Covid, megjithatë, kjo përgjigje mund të kalojë në mbingarkesë, duke krijuar një stuhi citokine me nivele potencialisht të dëmshme të inflamacionit.

Kjo mund të çojë në sindromën akute të distresit të frymëmarrjes (ARDS), ku mushkëritë përpiqen të mbushen me ajër. Pajisja për pastrimin e gjakut u zhvillua në Sh.B.A për të trajtuar sepsën, e cila gjithashtu mund të shkaktojë një stuhi citokine dhe të çojë në dështim të organeve dhe vret rreth 46,000 njerëz në MB çdo vit. 

Pajisja CytoSorb është aprovuar tashmë në MB. Në prill, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave deklaroi se mund të ndihmojë në trajtimin e stuhive të citokinave Covid-19. Në maj, rregullatori i Mbretërisë së Bashkuar, prodhoi udhëzime për përdorimin e tij kundër virusit. 

Filtri mund të ngjitet në makineritë e dializës spitalore që përdoren zakonisht për të filtruar lëngun e tepërt dhe mbeturinat nga rrjedhjet e gjakut të pacientëve me dështim të veshkave. Një tub bashkohet me një enë gjaku në qafë ose këmbë dhe gjaku pompohet nga trupi përmes filtrit ku rruazat thithin citokinat. 

Gjaku i filtruar pastaj qarkullon në pacient, para se të kalohet përsëri për pastrim të mëtejshëm. Pretendohet se në një seancë 24-orëshe, i gjithë vëllimi i gjakut i trupit filtrohet më shumë se 70 herë. Duke ulur nivelet e citokinës, CytoSorb mund të ndihmojë në shuarjen e stuhive të citokinës tek pacientët me koronavirus dhe të përmirësojë shanset e tyre për shërim.


Më të lexuarat