Secondary Adv

Covid nuk meret permes ushqimit

Share on Google+

Një ekip ekspertësh për ndotjen e ushqimit thotë se nuk ka shumë të ngjarë që ushqimi të jetë një burim i transmetimit Covid-19.

 

Komisioni Ndërkombëtar për Specifikimet Mikrobiologjike për Ushqimet (ICMSF) analizoi provat se koronavirusi mund të bartet në ushqim ose në paketimin e tij dhe gjeti shumë pak gjasa. 

Gjetja e tyre pasqyron raportimin e mëparshëm nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave se nuk ka rrezik real për të marrë virusin që shkakton Covid-19 nga ushqimi ose paketimi i ushqimit. 

Deri më sot, nuk ka pasur ndonjë provë që ushqimi, paketimi i ushqimit ose trajtimi i ushqimit është një burim ose rrugë e rëndësishme transmetimi për SARS-CoV-2 që rezulton në Covid-19, tha organizata në një deklaratë. Nuk ka ushqime që duhet të konsiderohen si rrezik ose të merren parasysh si vektorë për SARS-CoV-2.

Ndërsa është e mundur që njerëzit mund të hanë diçka të ndotur me virusin dhe të infektohen në atë mënyrë, nuk është parë kurrë të ketë ndodhur, thanë ata. Megjithatë, është akoma e kujdesshme të theksohen praktikat e mira të higjienës së ushqimit, tha ekipi. 

Ndërsa disa vende kanë kufizuar importet e ushqimit, kanë testuar produkte të importuara ose u kanë kërkuar kompanive të deklarojnë se produktet e tyre nuk kanë koronavirus, ICMSF thotë se asgjë nga këto nuk është e nevojshme. Fokusi për bizneset e ushqimit duhet të jetë në mbrojtjen e punonjësve të ushqimit, konsumatorëve dhe klientëve të restoranteve nga infektimi nga përhapja nga personi në person të SARS-CoV-2, shkruajnë ata. 

Shumica e ekspertëve pajtohen se gjëja më e rëndësishme është larja e duarve, distancimi shoqëror dhe mbajtja e maskave janë mënyrat më të mira për të siguruar sigurinë dhe përhapjen e infeksionit.


Më të lexuarat