Secondary Adv

Kompanite nderkombetare emetuesit me te medhenj

Share on Google+

Kompanitë e mëdha ndërkombëtare dhe zinxhirët e tyre të gjerë të furnizimit janë fajtorë për gati një të pestën e emisioneve të dioksidit të karbonit në botë. 

 

Një studim zbuloi se gjurma e vërtetë e karbonit nga kompani të tilla si Total dhe BP është fshehur për shkak të mënyrës së raportimit të emetimeve. Shkencëtarët nga Mbretëria e Bashkuar dhe Kina hartuan emetimet e gjeneruara nga asetet e kompanive ndërkombëtare dhe furnizuesit e tyre jashtë vendit. 

Emetimet e karbonit nga investimet e huaja të këtyre kompanive ishin 18.7 përqind e të gjitha emetimeve në 2016, zbuluan ata. Pavarësisht nga rënia pak nga një kulm prej 22 përqind në 2011, kompanitë e mëdha në SH.B.A. vazhdojnë të investojnë në vendet në zhvillim, që do të thotë se emetimet janë 'jashtë burimeve' në pjesët e varfëra të botës. 

Dioksidi i karbonit i prodhuar nga filialet e huaja të BP dhe Total tejkalon emetimet e industrisë së naftës nga zinxhirët e furnizimit të kompanive të mëdha të vendosura në çdo vend në botë, përveç SH.B.A. Studimi zbuloi se Samsung dhe Apple gjeneruan më shumë emisione jashtë vendit sesa i tërë sektori elektronik në pronësi të huaj për shumë vende të Azisë.

Studiuesit argumentojnë që emetimet duhet t'u caktohen vendeve nga vijnë investimet, sesa vendeve ku gjenerohen emisionet. Emetimet e Coca-Cola-s në të gjithë botën ishin ekuivalente me të gjithë industrinë e ushqimit dhe pijeve në pronësi të huaj të organizuar nga Kina. 

Në sektorin e prodhimit elektronik, Samsung ishte përgjegjës për më shumë shkarkime sesa rivali Apple. Samsung gjeneroi më shumë emisione jashtë vendit se i gjithë Vietnami, Taipei, India, Tailanda dhe sektori i elektronikës në pronësi të huaj të Singaporit.

Duke hartuar fluksin global të investimeve, studiuesit zbuluan rritje të vazhdueshme të investimeve nga vendet e zhvilluara në vendet në zhvillim. Midis 2011 dhe 2016 emetimet e gjeneruara përmes investimeve nga SH.B.A. në Indi u rritën nga 48.3 milion ton në 70.7 milion ton.


Më të lexuarat