Secondary Adv

Nje formule parashikon rrezikun ndaj Covid

Share on Google+

Një formulë që parashikon shanset e pacientëve me Covid-19 për të mbijetuar është zhvilluar nga studiuesit britanikë.  

 

Do të shpëtojë jetë duke personalizuar terapinë bazuar në profilin e tyre, thonë shkencëtarët. Mjeti i identifikimit të rrezikut i ndan ata që pranohen në spital në katër grupe të veçanta, duke filluar nga e ulta në shumë e lartë. Në kategorinë më të ulët, një në çdo njëqind rrezikon të vdesë. 

Kjo rritet përkatësisht në 31 dhe 62 në njëqind për pacientët me rrezik "të lartë" dhe "shumë të lartë". Ky mjet i lehtë për t'u përdorur do të ndihmojë mjekët të marrin vendime për t'u siguruar pacientëve kujdesin optimal. Është ndërtuar duke përdorur të dhëna nga rreth 35,000 pacientë. 

Informacioni klinik u mblodh dhe testet u kryen gjatë pranimit në 260 spitalet në të gjithë Anglinë, Uellsin dhe Skocinë midis shkurtit dhe majit. Të gjithë pjesëmarrësit plotësuan kriteret për një nga katër grupet. Gjithashtu është studimi më i madh në botë i Covid-19. 

Faktorët që identifikojnë 'rezultatin e vdekshmërisë 4C' të një personi, apo rrezikun e tyre për të vdekur, përfshijnë moshën, gjininë, numrin e sëmundjeve para ekzistuese, shkallën e frymëmarrjes dhe rezultatet e dy testeve të gjakut.

Nga njëra anë, lejoni shënjestrimin e trajtimit të hershëm dhe pranimin në kujdesin kritik në pacientët me rrezik të lartë të vdekjes, dhe anasjelltas, identifikimin e pacientëve me rrezik të ulët që mund të menaxhohen në mënyrë të sigurt në shtëpi. Mjeti i përshkruar në BMJ do të ndihmojë stafin klinik të zgjedhë kursin më të mirë të trajtimit.


Më të lexuarat