Secondary Adv

Covid mund te demtoje qelizat e trurit

Share on Google+

Nga një kollë e thatë deri tek humbja e nuhatjes, dihet që koronavirusi shoqërohet me një sërë simptomash të pakëndshme. 

 

Tani, një studim i ri ka paralajmëruar që virusi gjithashtu mund të sulmojë qelizat e trurit, duke çuar në delir dhe konfuzion. Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë në Yale zbuluan se virusi mund të infektojë qelizat e trurit para se të vdesin qelizat fqinje të oksigjenit.

Studiuesit testuan efektet e Covid-19 mbi njerëzit dhe mostrat e trurit të minjve. Studiuesit shpjeguan: Ne shqyrtuam potencialin që SARS-CoV-2 të infektojë indet nervore si të minjve ashtu edhe të origjinës njerëzore dhe të demonstrojmë pasoja të mundshme të neuroinvazionit të tij. 

Rezultatet sugjerojnë që simptomat neurologjike të lidhura me COVID-19 mund të lidhen me pasojat e pushtimit viral të drejtpërdrejtë të SNQ [sistemi nervor qendror]. Studimi vjen menjëherë pasi mjekët paralajmëruan për një rritje të pacientëve Covid-19 që raportuan simptoma neurologjike, duke përfshirë konfuzionin, dhimbjet e kokës dhe madje delirin. 

Deliri zakonisht prek pacientët që kërkojnë mbështetje të ventilatorëve dhe shkaktohet nga grumbullimi i dioksidit të karbonit në trup. Pacientët me jerm mund të kenë halucinacione dëgjimore, halucinacione vizuale, çorientim të kohës dhe hapësirës, ​​agjitacion, agresion, luhatje të nivelit të vetëdijes dhe dëmtim të ciklit të gjumit-zgjimit. 

Sipas Dr Conner, shumica (80%) e pacientëve në njësitë e kujdesit intensiv do të përjetojnë një farë niveli deliriumi. Shqetësues, deliri mund të çojë në dëmtime afatgjata të trurit, ndërsa pacientët që e përjetojnë atë gjithashtu kanë më pak të ngjarë të mbijetojnë, sipas ekspertëve.


Më të lexuarat