Secondary Adv

Temperaturat globale do arrijne nivele ekstreme

Share on Google+

Temperaturat globale deri në fund të shekullit do arrijnë nivele që nuk janë parë në 50 milion vjet nëse emetimet e gazeve serë nuk zvogëlohen ndjeshëm. 

 

Ekspertët gjermanë dhe amerikanë analizuan fosilet e vogla në bërthamat e shpuara nga shtrati i detit për të rindërtuar historinë klimatike të Tokës që nga koha e dinosaurëve. Gjatë kësaj periudhe 66 milion-vjeçare, planeti ka parë katër gjendje të dallueshme klimatike.

Çdo shtet karakterizohet nga përqendrime të veçanta të gazeve serë dhe shtrirja e akullit që mund të gjendet i ruajtur në polet e Tokës. Për pjesën më të madhe të tre milion viteve të fundit, Toka ka qenë në një gjendje 'akulli', që karakterizohet nga periudha të akullnajave dhe ndër-akullnajore të alternuara.

Sidoqoftë, emetimet e gazeve serë dhe aktivitetet e tjera njerëzore tani po e shtyjnë klimën drejt një gjendje "ngrohëse" dhe "serrë", kanë paralajmëruar ekspertët. Kushtet e ngrohtësisë u panë për herë të fundit gjatë epokës së Eocenit, e cila përfundoi rreth 34 milion vjet më parë.

Gjatë kësaj kohe, temperaturat mesatare globale ishin 9–14 ° C më të larta se sa janë në ditët e sotme. Në studimin e tyre, Profesor Zachos dhe kolegët krijuan një 'kurbë referimi klimatike' të quajtur CENOGRID, e cila përshkruan ndryshimet globale të temperaturës në të kaluarën, aktualisht dhe përfshin parashikime të ndryshme për të ardhmen bazuar në nivelet e emetimeve.

CENOGRID ka zbuluar se ndryshueshmëria natyrore e klimës që ndodh si rezultat i ndryshimeve në orbitën e Tokës rreth diellit është shumë më e vogël se ngrohja e ardhshme e parashikuar si rezultat i emetimeve të gazeve serë.


Më të lexuarat