Secondary Adv

Po, mund te keni Covid dhe grip njekohesisht

Share on Google+

Mjekët shqetësohen për një " twin-demic" të koronavirusit dhe gripit që mund të mbingarkojë sistemin e kujdesit shëndetësor.  

 

Ndërsa mjekët shqetësohen për një " twin-demic" të koronavirusit dhe gripit që mund të mbingarkojë sistemin e kujdesit shëndetësor, amerikanët duhet të luftojnë me një mundësi tjetër: luftimin e të dy viruseve në të njëjtën kohë. 

Ju me siguri mund të merrni gripin dhe Covid-19 në të njëjtën kohë, gjë që mund të jetë katastrofike për sistemin tuaj imunitar, tha Dr. Adrian Burrowes, një mjek në Florida. Në fakt, infektimi me njërën mund të ju bëjë më të prekshëm ndaj sëmundjes me tjetrin, tha epidemiologu. 

Sapo të infektoheni nga gripi dhe disa viruse të tjera të frymëmarrjes, ai dobëson trupin tuaj. Mbrojtja juaj ulet, dhe kjo ju bën të pambrojtur ndaj infektimit të dytë mbi të gjitha. Më vete, si Covid-19 ashtu edhe gripi mund të sulmojnë mushkëritë, duke shkaktuar potencialisht pneumoni, lëng në mushkëri ose dështim të frymëmarrjes, thanë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. 

Çdo sëmundje gjithashtu mund të shkaktojë sepsë, dëmtim të zemrës dhe inflamacion të indeve të zemrës, trurit ose muskujve. Pasja e të dy sëmundjeve në të njëjtën kohë do të rriste rrezikun e efekteve afatgjata të ndonjë prej atyre sistemeve të organeve, tha Dr. Michael Matthay, në Universitetin e Kalifornisë. 

Nuk ka ende shumë të dhëna për njerëzit që marrin të dy sëmundjet në të njëjtën kohë. Por Matthay dyshon se potenciali për pneumoni do të ishte më i madh nëse trupi është i infektuar me grip dhe koronavirus. Të dy (viruset) së bashku patjetër që mund të jenë më të dëmshëm për mushkëritë dhe të shkaktojnë më shumë dështim të frymëmarrjes, tha ai.


Më të lexuarat