Secondary Adv

Vaksina mund te vonoje edhe 9 muaj

Share on Google+

Një vaksinë e koronavirusit mund të mos jetë në dispozicion të publikut deri të paktën në Shtator 2021, ka paralajmëruar një shkencëtar i Qeverisë.  

  

Profesori Peter Openshaw, tha se ai priste një hendek nëntë muaj midis zbulimit të vaksinës dhe asaj që do të bëhej e disponueshme për publikun. 

Vaksina e Oksfordit, e cila mendohet të jetë më premtuese në botë, filloi sërish provat e saj të Shtunën pasi u pezulluan për shkak të shqetësimeve se mund të shkaktojë efekte anësore të rrezikshme. Një grua britanike që mori pjesë u dërgua me urgjencë në spital thuhet se vuante nga mieliti tërthor, ose një enjtje e palcës kurrizore. 

Por këto pretendime u mohuan nga AstraZeneca, e cila zotëron të drejtat për vaksinën. AstraZeneca tashmë ka filluar prodhimin e dozave të vaksinës në pritje të miratimit të saj. Këto do t'u shpërndahen vendeve që kanë vendosur porosi nëse marrin hov, me MB që tashmë ka blerë 100 mln doza të vaksinës eksperimentale. 

Kjo vjen ndërsa Kina pretendon se ka gjetur një vaksinë të koronavirusit që është e sigurt dhe efektive, pasi qindra mijëra qytetarë që u dhanë doza dhe u dërguan jashtë nuk e morën virusin. 

Me të gjitha provat e vaksinave, unë mendoj se në bazë të asaj që dimë për sistemin imunitar është e mundshme që këto përgjigje imune që janë të nxitura nga këto vaksinat mund të jenë mbrojtëse për të paktën disa muaj, ndoshta edhe vite, thjesht nuk e dimë akoma.


Më të lexuarat