Secondary Adv

Venusi mund te permbaje jete

Share on Google+

Gjurmët e gazit të fosfinës të zbuluara në retë mbi planetin e Aferditës mund të jenë një tregues se planeti mbështet jetën mikrobike, ka treguar një studim.  

 

Në Tokë, fosfina, një gaz pa ngjyrë që mban erë si hudhër, ose peshk i kalbur, prodhohet natyrshëm kryesisht nga disa mikroorganizma në mungesë të oksigjenit.

Ai gjithashtu mund të lirohet në sasi të vogla nga prishja e lëndës organike, ose të sintetizohet në mënyrë industriale në impiantet kimike. Ekspertët nga Britania e Madhe gjetën shenja të fosfinës në atmosferën e Venusit, apo Afërditës duke sugjeruar që planeti duhet të mbështesë procese kimike të panjohura, apo edhe jetë.

Planeti i dytë më i afërt me Diellin, Venusi është jo mikpritës, me një temperaturë sipërfaqe rreth 867 ° F (464 ° C) dhe presion 92 herë më të madh se në Tokë. Sidoqoftë, kuverta e sipërme e reve - 33–38 milje (53–62 kilometra) mbi sipërfaqe, është më e butë 120 ° F (50 ° C), me një presion të barabartë me atë në nivelin e detit të Tokës.

Retë janë gjithashtu shumë acide, që do të thotë se fosfina do të prishej shumë shpejt dhe për këtë arsye duhet të rimbushet vazhdimisht. Studiuesit kanë paralajmëruar, megjithatë, se jeta është vetëm një shpjegim i mundshëm për burimin e fosfinës,me nevojë për hetime të mëtejshme. 

NASA aktualisht po konsideron dy misione në Venus që propozojnë të studiojnë atmosferën dhe gjeokiminë e planetit, të quajtur 'DAVINCI' dhe 'VERITAS'.


Më të lexuarat