Secondary Adv

Zbulohen efektet anesore te vaksines AstraZeneca

Share on Google+

Rregullatorët e SH.B.A janë shumë të shqetësuar për efektet anësore të vaksinës së AstraZeneca dhe Oxfordit dhe po debatojnë nëse të lejojnë ose jo rinisjen e provave.

 

Javën e kaluar, provat u ndërprenë kur një pjesëmarrës britanik u dërgua me urgjencë në spital pasi pësoi një reagim serioz që shkaktoi inflamacion të palcës kurrizore. Ndalimi do të mbetet ndërsa FDA kryen një hetim të pavarur si dhe NIH.

Shpresat e të gjithëve janë te një vaksinë dhe nëse keni një ndërlikim të madh, e gjithë gjëja mund të dalë nga binarët. Është e paqartë se cila ishte natyra e saktë e reagimit, por neurologët besojnë se pacienti u diagnostikua me mielit tërthor, një inflamacion i një pjese të palcës kurrizore.

Dëmton mbështjellësën e mielinës, një barrierë izoluese e proteinave yndyrore që mbron nervat dhe ndërpret mesazhet e dërguara nga nervat e palcës kurrizore. Kjo rezulton në dhimbje, dobësi, ndjesi anormale dhe probleme të fshikëzës dhe zorrëve, dhe madje mund të çojë në një paralizë të përhershme. 

Mieliti tërthor mund të shkaktohet nga disa gjendje duke përfshirë infeksione të tilla si gripi dhe çrregullimet e sistemit imunitar. Mendohet se komplikacioni  është për shkak të një përgjigje imune. Po, është teorikisht e mundur që një vaksinë të mund të induktojë këtë përgjigje të çrregullt imune dhe të shkaktojë mielit tërthor.

Kjo është saktësisht lloji i përgjigjes që do të ndërpresë provat dhe më pas do të çojë bordin e monitorimit të sigurisë së të dhënave për të bërë një hetim. AstraZeneca thotë se vullnetari u shërua dhe nuk është më i shtruar në spital, por ka refuzuar të konfirmojë nëse ai ose ajo kishin mielit tërthor.


Më të lexuarat