Secondary Adv

Niveli i detit rrezikon te rritet me 38 cm

Share on Google+

Nëse emetimet e gazeve serë vazhdojnë me ritmin e tyre aktual, mund të shkaktojnë rritje të niveleve të detit me 38 cm deri në fund të shekullit, paralajmëron NASA.   

 

Një projekt ndërkombëtar prej më shumë se 60 ekspertësh llogariti se sa katastrofike do të ishin shkrirjet e akullit të Groenlandës dhe Antarktidës në oqeanet e botës. Ai zbuloi se akulli i Grenlandës mund të shtonte deri në 3.5 inç (8.9 cm) në nivelin global të detit deri në vitin 2100. 

Ndërkohë, akujt e mëdha të Antarktidës kanë potencialin që të shkaktojnë rritje të nivelit të detit deri në 30 inç (12 cm) nga fundi i shek. Gjetjet e studimit përputhen me gjetjet e mëparshme të botuara në letrën historike të vitit të kaluar IPCC.

Të dhënat e botuara në atë raport zbuluan se Groenlanda do të kontribuonte 3.1 deri 10.6 inç (8 deri 27 cm) në rritjen globale të detit midis 2000-2100 dhe Antarktida mund të kontribuonte 1,2 deri në 11 inç (3 deri në 28 cm). U zbulua se nivelet e detit u rritën globalisht nga rreth 5.9 inç (15cm) gjatë shekullit të 20-të, por aktualisht po rriten më shumë se dy herë më shpejt, me 3.6 mm në vit. 

Rezultatet e reja, të botuara këtë javë në një botim të veçantë të revistës Cryosphere, i ndihmojnë studiuesit të përcaktojnë sasinë e rëndë të shkrirjes së akullit. Sidoqoftë, potenciali për humbje shkatërruese të akullit do të thotë se mund të kontribuojë gjithashtu deri në 12 inç (30 cm) deri në 2100. 

Raporti special i vitit të kaluar gjithashtu zbuloi se deri në vitin 2050, shumë rajone bregdetare do të përjetojnë katastrofa moti një herë në shekull çdo vit, duke prekur miliona. Ai gjithashtu tha që shkurtimet e ndjeshme të emisioneve janë të nevojshme për të frenuar ndryshimet pasi bota tashmë ka përjetuar 1 ° C ngrohje.


Më të lexuarat