Secondary Adv

Covid perhapet edhe permes frymemarrjes

Share on Google+

CDC deklaroi se Covid-19 përhapet përmes pikave të frymëmarrjes ose grimcave të vogla, të tilla si ato aerosole, të cilat prodhohen edhe kur një person merr frymë.

 

Viruset e transmetuara në ajër, përfshirë COVID-19, janë ndër më ngjitëset dhe përhapen lehtësisht, thotë CDC tani. 

Më parë, CDC thoshte se Covid-19 mendohej të përhapet kryesisht midis njerëzve në kontakt të ngushtë, rreth 6 metra, dhe përmes pikave të frymëmarrjes të prodhuara kur një person i infektuar kollitet, teshtin ose flet. 

CDC tani thotë se virusi dihet se përhapet përmes pikave të frymëmarrjes ose grimcave të vogla, të tilla si ato në aerosole, të prodhuara kur një person i infektuar kollitet, teshtin, këndon, flet ose merr frymë. Këto grimca mund të shkaktojnë infeksion kur "thithen në hundë, gojë, rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëri". 

Kjo mendohet të jetë mënyra kryesore e përhapjes së virusit. Ka prova në rritje që pikat dhe grimcat e ajrit mund të qëndrojnë pezull në ajër dhe të udhëtojnë distanca përtej 6 metrash. Ambientet e brendshme pa ajrosje të mirë e rrisin këtë rrezik. 

CDC gjithashtu shtoi masa të reja në informacionin e saj në lidhje me mbrojtjen e vetes dhe të tjerëve. Më parë, CDC sugjeroi mbajtjen e distancës shoqërore prej rreth 6 metrash, larjen e duarve, pastrimin dhe dezinfektimin rutinor të sipërfaqeve dhe mbulimin e gojës dhe hundës me një maskë kur ndodheni pranë të tjerëve. 

Tani, ai thotë qëndroni të paktën 6 metra larg të tjerëve, kur është e mundur. Tani gjithashtu thuhet se njerëzit duhet të qëndrojnë në shtëpi dhe të izolohen kur janë të sëmurë dhe të përdorin pastruesit e ajrit për të ndihmuar në zvogëlimin e mikrobeve në hapësirat e brendshme.


Më të lexuarat