Secondary Adv

Te pasurit e botes emetuesit me te medhenj

Share on Google+

1 përqind e pasur e njerëzve në botë janë fajtorë në mënyrë disproporcionale për ndryshimin e klimës, ka zbuluar një studim. 

 

Studiuesit vlerësuan marrëdhëniet midis emetimeve të karbonit dhe të ardhurave individuale dhe gjetën se një përqind e lartë lëshon 5.4 gigatonë të CO2 në vit.

Në të kundërt, gjysma më e varfër e botës - 3.1 miliardë njerëz, lëshon vetëm 2.5 gigatonë, më pak se gjysma e asaj të pasur të botës. Studiuesit thonë se prirja e pasionuar për avionët privatë, mënyrat e jetesës dhe automjetet e gazit është duke sjellë pabarazi në emetimet e karbonit, me më të varfrit që ka të ngjarë të paguajnë çmimin më të rëndë, megjithëse mezi kontribuojnë në krizën e vazhdueshme të klimës. 

Pavarësisht nga një rënie e mprehtë e emisioneve të karbonit për shkak të pandemisë, bota mbetet me ritmin për tu ngrohur disa gradë këtë shekull. Ndikimi i kësaj do të jetë katastrofik dhe do të kërcënojë vendet e varfra dhe në zhvillim me gamën e plotë të katastrofave natyrore dhe zhvendosjeve. 

Një studim analizoi sesi emetimet u rritën midis 1990 dhe 2015. Ajo zbuloi se, mesatarisht, një person që ka fatin të fitojë para të mjaftueshme për të qenë në një përqindjen më të lartë të botës krijon 74 ton CO2 emisionet në vit, mesatarisht. 

Sidoqoftë, secili person nga 50 përqind më i varfër i botës krijon një mesatare prej vetëm 0.69 ton në vit. Për 0.1 përqind të lartë, miliarderët e botës, kjo shifër për frymë rritet në 216.7 ton CO2 secili, në vit.   

Duke nënvizuar një 'pabarazi të karbonit' gjithnjë e në rritje, analiza tha se shkalla e rritjes së emetimeve të një përqind ishte tre herë më e lartë se e gjysmës më të varfër të njerëzimit.


Më të lexuarat