Secondary Adv

Cfare ndodh nese keni Covid dhe grip njekohesisht

Share on Google+

Njerëzit që marrin Covid-19 dhe grip në të njëjtën kohë janë në 'telashe serioze', ka paralajmëruar Shëndeti Publik në Angli. 

 

Gjetjet nga hulumtimi i agjencisë qeveritare sugjerojnë që bashkë-infeksioni dyfishon rrezikun e vdekjes. Analiza gjithashtu tregoi që një pjesë e vogël e pacientëve të shtruar në spital të cilët kishin të dy infeksionet në të njëjtën kohë gjatë pandemisë kishin rreth gjashtë herë më shumë gjasa të vdisnin sesa ata që dolën negativë për të dy infeksionet. 

Zyrtarët kanë kërkuar që publiku 'të mos jetë i vetëkënaqur' për gripin duke refuzuar ofertën e një vaksinimi falas këtë vjeshtë. 

Shqetësimi i madh është se nëse njerëzit nuk mbrohen nga gripi, spitalet do të mbingarkohen me njerëz të sëmurë të pasigurt nëse kanë grip ose Covid-19, ose të dyja. Studiuesit e PHE analizuan të dhënat në pothuajse 20,000 njerëzve që u testuan për të dy Covid-19 dhe grip në Mbretërinë e Bashkuar midis 20 janarit dhe 25 prillit. 

Gripi mund të jetë veçanërisht serioz në të rriturit e moshuar, fëmijët shumë të vegjël dhe njerëzit me kushte themelore shëndetësore, të tilla si diabeti, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave dhe skleroza e shumëfishtë. 

E njëjta gjë është e vërtetë për Covid-19, përveç fëmijëve, të cilët shpesh shpëtojnë pa shfaqur ndonjë simptomë.


Më të lexuarat