Secondary Adv

Ky ishte shtatori me i nxehte i regjistruar

Share on Google+

Shtatori që lamë pas ishte më i ngrohti i regjistruar në të gjithë botën, sipas shërbimit të motit Copernicus. 

 

Ishte 0.05C më i nxehtë se shtatori i vitit të kaluar, i cili nga ana tjetër vendosi rekordin e mëparshëm të lartë për muajin. Shkencëtarët thonë se është një tregues i qartë i temperaturave që nxiten nga emetimet nga shoqëria njerëzore.

Koperniku, i cili është programi i Bashkimit Evropian për vëzhgimin e Tokës, tha se ngrohtësia në Arktikun Siberian vazhdon shumë mbi mesataren. Dhe konfirmoi që akulli i detit Arktik është në masën e dytë më të ulët që nga fillimi i regjistrimeve satelitore.

Ky vit parashikohet gjithashtu të bëhet më i ngrohti i regjistruar për Evropën, edhe nëse temperaturat ftohen disi nga tani e tutje. Nxehtësia e lartë globale kontribuoi në regjistrimin e zjarreve në Kaliforni dhe Australi. Ajo gjithashtu ndihmoi në nxitjen e ditës më të nxehtë të regjistruar - 54.4C në Luginën e Vdekjes.

Dhe gjithashtu kontribuoi në reshjet e rrëmbyeshme që përmbytën jugun e Francës me më shumë se gjysmë metri shi në ditë. Rekordet e motit janë gjithmonë duke u thyer natyrshëm, por meteorologët thonë se ata janë të shqetësuar nga disa prej ekstremeve të reja.

Mbretëria e Bashkuar nuk është imune. Gëzoi pranverën e saj më diellore në histori, teksa gushti pa një numër rekord të ditëve duke tejkaluar 34C.


Më të lexuarat