Secondary Adv

Covid shkakton dukurine e pazakonte ne mushkeri

Share on Google+

Coronavirus po mbush mushkëritë e disa pacientëve me një lëndë në formë xhelatine të lëngshme, kanë paralajmëruar mjekët. 

 

Dukuria u zbulua nga studiuesit nga Universiteti Umea në Suedi gjatë autopsive të disa pacientëve të vdekur COVID-19, dhe përshkruhet si një xhelatinë e pastër e lëngshme. Sipas studiuesve, mushkëritë i ngjajnë atyre të ‘dikujt që është mbytur’. 

Një analizë e materialit zbuloi se ai përbëhet nga një substancë e quajtur hyaluronan, e cila zakonisht gjendet në indin lidhës. Hyaluronan prodhohet gjithashtu në mënyrë sintetike në industrinë e bukurisë për rritjen e volumit të buzëve dhe trajtimet kundër rrudhave.

Studiuesit shpjeguan: Meqenëse hialuronani mund të lidhë sasi të mëdha uji në rrjetën e saj të molekulave të gjata, ajo formon një substancë të ngjashme me xhelatinën.

Dhe është ky proces që zhvillon trazira në alveolet e mushkërive të pacientëve COVID-19 duke rezultuar në pacientin që kërkon kujdesin e respiratorit dhe, në rastin më të keq, vdes nga dështimi i frymëmarrjes.

Në sëmundje të tjera, të tilla si sulmet e fshikëzës së tëmthit, një ilaç i quajtur Hymecromone përdoret për të ngadalësuar prodhimin e hialuronanit. Dhe kortizoni, një steroid, gjithashtu është treguar se mund të përdoret për të zvogëluar prodhimin e hialuronanit.


Më të lexuarat