Secondary Adv

Prezantohet koncepti i avionit pa pilot

Share on Google+

Dy kompani britanike janë bashkuar për të krijuar inteligjencën artificiale të fundit që do të lejojë avionët të fluturojnë pa një pilot deri në vitin 2030.

 

Britten-Norman me bazë në Ishullin e Wight ka njoftuar se synon të ketë vetëm një pilot në avionët e saj deri në 2025, dhe asnjë pilot fare deri në vitin 2030. Për të arritur këto lartësi si avioni i parë komercial pa pilot, ai është bashkuar me Blue Bear, një specialist britanik i fluturimeve autonome.

Avioni Islander do të jetë pika kryesore e projektit dhe specializohet në fluturime me distanca të shkurtra, që aktualisht operojnë midis ishujve Skocezë. Ai mbart vetëm nëntë pasagjerë dhe i duhet vetëm një pistë e shkurtër për ngritje dhe ulje. Islander ka një hapje krahësh 15m dhe peshon më pak se 1,500 kg.

Kompania gjithashtu ka aspirata për të qenë neutral ndaj karbonit. Sipas një deklarate nga Britten-Norman: Transporti rajonal ajror do të duhet të përfshijë karbonin zero dhe teknologjinë autonome për t'i bërë operacionet të përballueshme dhe të shkallëzueshme. 

Përdorimi i këtyre teknologjive mund ta bëjë transportin ajror më të shpejtë, më të gjelbër dhe më të lehtë sesa udhëtimet rrugore dhe hekurudhore deri në vitet 2030. Teknologjia ndihmëse pilot është përdorur prej kohësh në kabinën e avionit, me fluturime tregtare duke përdorur autopilot për pjesën më të mirë të gjysmë shekulli.

Ushtria gjithashtu përdor dronë të cilët fluturojnë nga toka, por lëvizja drejt fluturimit plotësisht të automatizuar ka të ngjarë të hasë rezistencë nga organet drejtuese, pasagjerët dhe pilotët.


Më të lexuarat