Secondary Adv

Njerezit jane ende duke evoluar

Share on Google+

Një studim i ri sugjeron që njerëzit janë ende në zhvillim dhe me një shpejtësi më të madhe se në çdo pikë në 250 vitet e fundit. 

 

Shkencëtarët gjetën një rritje të prevalencës së një arterie në parakrah, e cila zakonisht zhduket rreth tetë javë pas lindjes, që nga fundi i shekullit të 19-të. E quajtur arteria mesatare, ndërsa struktura fillon të zhduket, në vend të saj formohen dy arterie të tjera, por ka pasur një rritje të rasteve me të treja. 

Prevalenca filloi rreth viteve 1880 në 10% të popullsisë, por nga shekulli 20, rastet u rritën në 30%. Arteria mesatare është një enë e rëndësishme në qarkullimin embriogjenik, duke sjellë gjak përmes parakrahut dhe dorës. Pas lindjes, arteria tërhiqet dhe zëvendësohet nga arteriet radiale dhe ulnare. 

Që nga shekulli i 18, anatomistët kanë studiuar përhapjen e kësaj arterie tek të rriturit dhe studimi ynë tregon se ajo po rritet qartë. Kjo rritje mund të ketë ardhur si rezultat i mutacioneve të gjeneve të përfshira në zhvillimin e arteries mesatare ose probleme shëndetësore në nënat gjatë shtatzënisë, ose të dyja në të vërtetë. 

Nëse kjo tendencë vazhdon, një shumicë e njerëzve do të kenë arterie mesatare të parakrahut deri në 2100. Ekipi sugjeron praninë e përfitimeve të arteries mesatare sepse rrit furnizimin e përgjithshëm me gjak dhe mund të përdoret si një zëvendësim në procedurat kirurgjikale në pjesë të tjera të trupit të njeriut. Dhe ata i referohen kësaj si 'mikro evolucion' te njerëzit.


Më të lexuarat