Secondary Adv

Covid mbijeton deri ne 28 dite ne keto siperfaqe

Share on Google+

Virusi përgjegjës për Covid-19 mund të mbetet infektues në sipërfaqe të tilla si kartëmonedha, ekranet e telefonit dhe çelik inox për 28 ditë, thonë studiuesit. 

 

Gjetjet nga agjencia kombëtare e shkencës Australiane sugjerojnë që SARS-Cov-2 mund të mbijetojë për shumë më gjatë sesa mendohej. Sidoqoftë, eksperimenti u krye në errësirë. Drita UV tashmë është treguar se shkatërron virusin.

Disa ekspertë kanë hedhur dyshime edhe mbi kërcënimin aktual që paraqet transmetimi sipërfaqësor në jetën reale. Koronavirusi transmetohet kryesisht kur njerëzit kolliten, teshtiten ose flasin. Por ka edhe prova që ajo mund të përhapet edhe nga grimcat e varura në ajër. Është gjithashtu e mundur që dikush mund të marrë Covid duke prekur sipërfaqe të infektuara si metali ose plastika.

Testet e mëparshme laboratorike kanë zbuluar se SARS-Cov-2 mund të mbijetojë për dy deri në tre ditë në kartëmonedha dhe qelq, dhe deri në gjashtë ditë në plastikë dhe çelik inox, megjithëse rezultatet ndryshojnë. 

Hulumtimi nga agjencia Australiane CSIRO zbuloi se virusi ishte "jashtëzakonisht i fortë", duke mbijetuar për 28 ditë në sipërfaqe të lëmuara të tilla si xhami i gjetur në ekranet e telefonit celular dhe kartëmonedhat plastike dhe letër, kur mbahen në 20C, që është rreth temperatura e dhomës, dhe në errësirë. 

Virusi i gripit mund të mbijetojë në të njëjtat rrethana për 17 ditë. Studimi gjithashtu zbuloi se SARS-Cov-2 mbijetoi për më pak kohë në temperatura më të nxehta sesa temperaturat më të ftohta; ndaloi së qeni infektive brenda 24 orëve në 40C në disa sipërfaqe.


Më të lexuarat