Secondary Adv

Ja grupi i gjakut me pak i rrezikuar nga Covid

Share on Google+

Njerëzit me grupin e gjakut O kanë më pak të ngjarë të marrin Covid-19, sipas studimit të ri.   

 

Rreziku i tyre i komplikimeve të rënda të tilla si dështimi i organeve, dhe madje edhe vdekja gjithashtu zvogëlohet, thonë shkencëtarët. Por individët me grupet e gjakut A dhe AB janë më të prekshëm, sugjerojnë gjetjet. 

Gjetjet nga dy studime të pavarura hedhin dritë të re se pse virusi është vdekjeprurës për disa ,ndërsa të tjerët nuk janë as të vetëdijshëm se e kanë pasur. Një ekip krahasoi të dhënat e regjistrit shëndetësor danez të mbi 473,000 individëve të testuar për Covid-19 me një grup kontrolli prej më shumë se 2.2 milion nga popullata e përgjithshme.

Kishte më pak rezultate pozitive midis atyre me grup gjaku O, më të zakonshmet, dhe më shumë tek ata me A, B dhe AB. Shkalla e infeksionit ishte e ngjashme në këto tre grupe. Trendet mbetën pasi studiuesit morën parasysh përkatësinë etnike e cila ndikon në shpërndarjet e grupeve të gjakut. 

Një studim i dytë i 95 pacientëve me sëmundje kritike Covid-19 në spital në Vancouver zbuloi se grupet e gjakut A dhe AB ishin në rrezik më të lartë të simptomave të rënda sesa ata me O ose B.

Ata kishin më shumë gjasa të kërkonin respirator, duke sugjeruar që ata kishin norma më të mëdha të dëmtimit të mushkërive nga virusi, dhe dializë për dështimin e veshkave. Ai sugjeron që këto dy grupe gjaku kanë një rrezik në rritje të mosfunksionimit ose dështimit të organeve për shkak të Covid-19.


Më të lexuarat