Secondary Adv

Vaksina kineze shfaq pergjigje imune

Share on Google+

Shpresat për të marrë një vaksinë Covid-19 u rritën përsëri pasi një vaksinë kineze eksperimentale rezultoi e sigurt dhe prodhoi një përgjigje imune. 

 

Çdo vullnetari që iu dha një dozë e dyfishtë e vaksinës së firmës shtetërore, vaksina Sinopharm krijoi antitrupa kundër SARS-CoV-2, koronavirusit që shkakton Covid-19. Kjo do t'i mbrojë ata nga kapja e virusit përsëri në të ardhmen, ose të paktën t'i mbrojë ata nga zhvillimi i një periudhe të rëndë të sëmundjes. 

Më shumë se 600 të rritur të shëndetshëm iu dha vaksina e Sinopharm, e quajtur BBIBP, dhe asnjë nuk pësoi një reagim të kundërt. Efekti anësor, i raportuar nga një e katërta e vullnetarëve, ishte dhimbja në pikën e injektimit të gjilpërës, e cila është e zakonshme. 

Dy doza treguan të jenë më të fuqishme se një, gjë që është tipike për mënyrën e krijimit të BBIBP. Është një vaksinë inaktive, që do të thotë se përmban virusin por është rritur në një laborator dhe më pas është vrarë, kështu që nuk është infektive. 

Vaksinat e inaktivuara janë të njohura mirë dhe janë përdorur kundër sëmundjeve të tilla si gripi, fruthi dhe tërbimi. Por ato zakonisht nuk sigurojnë imunitet aq të fortë sa vaksinat e gjalla, kështu që disa doza me kalimin e kohës mund të jenë të nevojshme. 

Të rriturit mbi moshën 60 vjeç morën më shumë kohë për të rritur imunitetin, por të gjithë vullnetarët kishin antitrupa, proteina të sistemit imunitar të cilat luftojnë infeksionin, 7 javë pas injektimit krahasuar me katër në ata nën 60 vjeç.

Kjo nuk është e pazakontë sepse sistemi imunitar ngadalësohet me plakjen, që do të thotë se u duhet më shumë kohë që të moshuarve t'i përgjigjen një vaksine ose sëmundjeje.


Më të lexuarat