Secondary Adv

10 qytetet me te vjetra te botes

Share on Google+

Disa burime përmendin Damaskun si qytetin më të vjetër të banuar në botë, me kolonët që jetojnë në këtë zonë që në 10,000 pes, por ky fakt debatohet shumë.   

 

Gërmimet arkeologjike kanë zbuluar se njerëzit kanë pushtuar Byblos që nga Periudha Neolitike, midis 8800 - 7000 pes. Për mijëvjeçarë, njerëzit janë mbledhur dhe formuar qytete si një mënyrë për të siguruar mbrojtje, qasje në ushqim dhe ujë, madje madje vetëm për të përmbushur nevojat tona shoqërore. Arkeologët vazhdimisht po zbulojnë objekte të reja, tempuj dhe vende antike në disa nga qytetet më të vjetra të botës. 

 

Ndërsa ne nuk mund ta dimë plotësisht moshën aktuale të këtyre qyteteve, provat e gjetura mund të hedhin dritë kur njerëzit u vendosën për herë të parë në disa nga këto qytete. Pavarësisht, këto vende janë kulturore të rëndësishme dhe një pjesë thelbësore e të kuptuarit të historisë njerëzore. Këtu janë dhjetë qytetet më të vjetra të banuara në botë.

 

1. Jeriko, Palestinë - 5000 pes 

2. Argos, Greqi - 5000 pes 

3. Byblos, Liban - 5000 pes 

4. Athinë, Greqi - 4000 pes 

5. Susa / Shush, Iran - 4200 pes 

6. Gaziantep, Turqi - 3650 pes

7. Luxor, Egjipt - 3200 pes 

8. Rayy, Iran - 3000 pes 

9. Bejrut, Liban - 3000 pes 

10. Damask, Siri - 3000 pes 


Më të lexuarat