Secondary Adv

Krijohet testi 5 minuta i Covid

Share on Google+

Shkencëtarët britanikë kanë zhvilluar një test të shpejtë të koronavirusit që ata thonë se mund të dallojë sëmundjen në më pak se pesë minuta. 

 

Ekipi i Universitetit të Oksfordit që qëndron pas pajisjes shpreson se do të jetë gati për t'u shpërndarë në të gjithë vendin në mes të vitit të ardhshëm. Funksionon duke përdorur një shtupë hunde që futet në një fishek që skanon antigjene, ose proteina që gjenden në sipërfaqen e Covid-19.

Testi mund të tregojë gjithashtu virusin përveç infeksioneve të tjera të tilla si gripi dhe koronavirusët sezonalë të njeriut, sipas një studimi të vogël të efikasitetit të tij. Krijuesit e saj parashikojnë që ajo të përdoret për të testuar njerëzit në masë në aeroporte dhe zyra për të mbajtur ekonominë në këmbë. 

Nëse provohet se funksionon në një shkallë të gjerë, pajisja do të jetë tre herë më e shpejtë se testet aktuale të shpejta që po rishikohen nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar. Metoda  zakonisht konsiderohet më pak e saktë, megjithëse shumë më e shpejtë, e testimit. Testet me standarde të larta zbulojnë ARN virale duke përdorur një teknikë të quajtur reaksioni zinxhir polimerazë (PCR). 

Por ato kërkojnë përpunim me pajisje të shtrenjta laboratorike dhe kimikate dhe duhen ditë për të kthyer një rezultat. Testet e antigjenit nuk janë aq të ndjeshme sa versionet PCR, të cilat mund të marrin sasi të vogla të virusit SARS-CoV-2 që shkakton COVID-19.Oksford tha se shpreson të nisë zhvillimin e testit të tij në fillim të vitit 2021 dhe të ketë një pajisje të aprovuar në dispozicion gjashtë muaj më pas.

Ndryshe nga teknologjitë e tjera që zbulojnë një përgjigje të vonuar të antitrupave ose që kërkojnë përgatitje të shtrenjta, të lodhshme dhe që kërkon kohë, metoda jonë zbulon shpejt grimcat e virusit të paprekur, që do të thotë që analiza është e thjeshtë , jashtëzakonisht i shpejtë dhe me kosto efektive.


Më të lexuarat