Secondary Adv

Zbehen shpresat per terapine e antitrupave

Share on Google+

Antitrupat për të luftuar COVID-19, transfuzioni i së cilave po provohet si një trajtim për pacientë të tjerë më rëndë, zbehen shpejt pas shërimit.  

 

Ekspertët nga Kanadaja studiuan gjakun e pacientëve Covid që rikuperohen, duke zbuluar se shkalla e mbrojtjes imune bie 6-10 javë pas simptomave të tyre të para.

Transfuzionet e plazmës nuk janë provuar ende si një trajtim në provat e rastësishme, por studime të vogla retrospektive kanë lënë të kuptohet se ato mund të ulin ashpërsinë e sëmundjes. Nëse e ashtuquajtura 'plazmë rikuperuese' provohet të jetë e dobishme, kjo do të thotë se ekziston vetëm një dritare e shkurtër e mundësive që ajo të dhurohet, paralajmëruan studiuesit. 

Donatorët duhet të presin dy javë pasi simptomat të qetësohen përpara se të japin gjak, për të siguruar që grimcat virale të jenë zhdukur, dhe simptomat zakonisht zgjasin dy javë para kësaj. Duke pasur parasysh këtë, afati për dhurimin e plazmës mund të jetë aq i shkurtër sa vetëm dy javë. Ne nuk duam ta transfuzojmë virusin, thjesht transfuzojmë antitrupat,' tha autori dhe virologu Andrés Finzi. 

Por në të njëjtën kohë, puna jonë tregon se aftësia e plazmës për të neutralizuar grimcat virale po bie gjatë atyre javëve të para. Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që antitrupat që synojnë kulmin e virusit në gjak në rreth 2-3 javë pas shfaqjes së simptomave, dhe se efektiviteti i kësaj mbrojtjeje mund të zbehet rreth 4-6 javë pas së njëjtës.

Ndërsa ekipi vëzhgoi variacione midis pacientëve, ata zbuluan se në të gjitha rastet nivelet e tre imunoglobulinave kryesore që synojnë vendin e lidhjes në proteinën spike të virusit ranë midis 6-10 javësh pasi filluan simptomat.


Më të lexuarat