Secondary Adv

Ndotja e ka bere Covid me vdekjeprures

Share on Google+

Ndotja e ajrit mund të ketë kontribuar në 170,000 vdekje të koronavirusit në të gjithë botën, ka pohuar një studim.

 

Një ekip ndërkombëtar studiuesish vlerësojnë se 15 përqind e 1.15 milion viktimave Covid-19 në botë mund të ishin shmangur nëse ajri do të ishte më i pastër. Ata thanë se 14 përqind e vdekjeve në Mbretërinë e Bashkuar mund të ishin parandaluar, ekuivalente me gati 6,300 jetë. 

Avujt toksikë të nxjerrë nga makinat dhe industria e madhe rritin nivelet e kushteve shëndetësore që i bëjnë njerëzit më të prekshëm nga Covid-19. Studimet e mëparshme kanë fajësuar ndotjen e ajrit për rreth 7 milion vdekje në të gjithë botën çdo vit, duke përkeqësuar ose shkaktuar gjendje të tilla si presioni i lartë i gjakut, sëmundja e arterieve koronare, diabeti dhe astma. 

Në studimin më të fundit shkencëtarët shikuan nivelet e ndotjes në vende të ndryshme të botës. Ata më pas përdorën modelimin matematik për të llogaritur se sa viktima të Covid-19 mund t'i atribuohen pjesërisht ekspozimit afatgjatë të ajrit toksik. 

Studiuesit thanë se shifrat nuk nënkuptojnë që ndotja e ajrit shkaktoi drejtpërdrejt vdekje nga Covid-19, megjithëse nuk e kanë përjashtuar atë. Shkencëtarët e pavarur duke reaguar ndaj gjetjeve thanë se ishte herët për të vendosur një shifër mbi sasinë e vdekjeve që mund të kenë qenë si rezultat i ndotjes. Por ata pranuan se vlerësimet e studimit ishin plotësisht të mundshme.


Më të lexuarat