Secondary Adv

Krijohet roboti autonom qe riparon rruget

Share on Google+

Shkencëtarët po ndërtojnë robotë autonome të riparimit që do të përdorin AI për të identifikuar dhe rregulluar gropat në rrugët e Mbretërisë së Bashkuar. 

  

Robotët elektrikë, vetë drejtues, të cilët po ndërtohen nga një kompani e quajtur Robotiz3d, mund të gjejnë çarje  ose gropa të vogla në rrugë dhe t'i mbulojnë ato me asfalt.

Studiuesit thonë se makineritë, të cilat duken si një kryqëzim midis një rezervuari dhe një rrul rruge, do të transformojnë mirëmbajtjen e rrugës kur ato të jenë gati në 2021, dhe më në fund ofrojnë një rregullim me kosto efektive për problemin e gropave. 

Aktualisht nuk ekzistojnë zgjidhje teknologjike autonome për të trajtuar gropat, të cilat vlerësohet se u kanë kushtuar taksapaguesve në MB më shumë se 1 miliardë paund për tu rregulluar gjatë dekadës së fundit. Ndërkohë, kostoja e riparimit të të gjitha rrugëve të MB që janë dëmtuar, vlerësohet të tejkalojë 10 miliardë. 

Roboti do të ndërtohet me një shinë të vazhdueshme, një sistem rrotash brenda me një rreth prej gome të rëndë, pak a shumë si një rezervuar. Ai do të patrullojë në mënyrë autonome rrugët në Mbretërinë e Bashkuar pa pasur nevojë për mbyllje rrugësh dhe do të jetë në gjendje të zbulojë defekte të tilla si çarje dhe gropa, të karakterizojë gjeometrinë e tyre, të mbledhë matje dhe të kapë imazhe.

Për çarje më të vogla, automjeti do të jetë në gjendje të lëshojë asfalt të tharjes së shpejtë si një rregullim i shpejtë përpara se ato të bëhen më të mëdha dhe të bëhen gropa të plota. Një mini rul rruge në pjesën e pasme të robotit sheshon materialin vulosës ndërsa roboti lëviz mbi vendin e defektit.

Aftësitë e sistemit AI gjithashtu mund të parashikojnë kushtet e rrugës, duke lehtësuar përparimin 'nga mirëmbajtja reaktive në atë parandaluese'.


Më të lexuarat