Secondary Adv

Arabia Saudite do ndertoje nje resort nentokesor

Share on Google+

Arkitekti Jean Nouvel ka zbuluar planet për një resort dhe hotel nëntokësor që do të fshihej brenda banesave shkëmbore të AlUla, një rajon natyror i Arabisë Saudite.  

 

I vendosur thellë brenda rezervatit natyror Sharaan, projekti referon Hegra, një vend i famshëm arkeologjik që formon vendin e parë të trashëgimisë botërore të UNESCO-s në vend. Vendosur të përfundojë deri në 2024, projekti do të përfshijë 40 suita mysafirësh dhe tre vila. 

I quajtur ‘Sharaan by Jean Nouvel’, projekti kërkon të ruajë peisazhin unik të rajonit dhe trashëgiminë e tij antike. AlUla është një muze, thotë Jean Nouvel. Frymëzuar nga njerëzit e lashtë nabatean, Jean Nouvel skaliti peizazhin për të ndërtuar një habitat që mbron pushuesit nga nxehtësia e verës dhe të ftohtit e dimrit.  

Duke marrë një qasje kuratoriale, Nouvel ka hartuar një sërë hapësirash që zhyt udhëtarët në peisazhin dhe historinë e tij. Projekti ynë nuk duhet të rrezikojë atë që njerëzimi dhe koha kanë shenjtëruar, vazhdon arkitekti. 

Komisioni mbretëror për AlUla (RCU), një organ i krijuar për të ruajtur dhe zhvilluar rajonin, thotë se vendpushimi është një element kryesor i strategjisë së tij për të zhvilluar AlUla si një destinacion global për kulturën, trashëgiminë, dhe ekoturizmit.  

Këto koncepte, të cilat shfaqin inovacionin mjeshtëror të Jean Nouvel në arkitekturë, nënvizojnë angazhimin tonë për zhvillimin e AlUla si një destinacion global të turizmit pa kompromentuar historinë, trashëgiminë dhe peizazhin e AlUla, thotë Amr Almadani, CEO i RCU. 


Më të lexuarat