Secondary Adv

Një lloj i ri i Covid po perhapet ne Europe

Share on Google+

Një lloj koronavirusi që u shfaq në Spanjë në qershor është përhapur në të gjithë Evropën dhe tani përbën një pjesë të madhe të infeksioneve në disa vende.  

 

Varianti, i cili nuk është gjetur të jetë në thelb më i rrezikshëm, u identifikua së pari midis punëtorëve të fermave në rajonet lindore Spanjolle të Aragonit dhe Katalonjës. Gjatë dy muajve të fundit, ajo ka përbërë gati 90% të infeksioneve të reja në Spanjë, sipas studimit kërkimor.

Lloji i virusit ka kapërcyer kufijtë evropianë dhe përbën 40-70% të infeksioneve të reja në Zvicër, Irlandë dhe Mbretërinë e Bashkuar në Shtator. Por në disa vende jashtë Spanjës udhëtimi i variantit zhvilloi një dinamikë të vetën, duke treguar se mund të ketë një avantazh të transmetimit.

Frekuenca e tij në Mbretërinë e Bashkuar ka vazhduar të rritet edhe pasi udhëtimi pa karantinë u ndërpre dhe periudha kryesore e udhëtimit veror mbaroi. Kështu që ky variant mund të transmetohet më shpejt se variantet e tjera, shkruajnë studiuesit. 

Përpjekjet për renditjen e gjenomeve virale ndryshojnë shumë në të gjithë Evropën, duke kufizuar kërkimet e tyre. Rritja e shpejtë e këtyre varianteve në Evropë thekson rëndësinë e mbikëqyrjes gjenomike të pandemisë SARS-CoV-2-është e domosdoshme të kuptohet nëse variante të reja ndikojnë në ashpërsinë e sëmundjes. 

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha në korrik se nuk kishte prova se mutacionet e virusit kishin çuar në sëmundje më të rëndë. Të gjithë viruset krijojnë vetëm kopje të papërsosura të vetvetes kur infektojnë një mori, por tendenca për këtë lëvizje të rastësishme ndryshon midis klasave të viruseve.


Më të lexuarat