Secondary Adv

Krijohet maska me efektive ndaj Covid

Share on Google+

Shkencëtarët në SHBA kanë përshkruar se si një maskë normale për fytyrën e injektuar me kimikate antivirale mund të 'çaktivizojë' koronavirusin. 

 

Koncepti i tyre përdor acid fosforik dhe kripë bakri për të shkatërruar virusin, i cili mbulon një shtresë polianiline, një polimer që mund të veshë pëlhurën e zakonshme të maskës së fytyrës.

Shtresa kimike anti-virale sulmon pikat e frymëmarrjes që përmbajnë virusin, për t’i bërë mbajtësit e maskave më pak infektivë. Maskat e zakonshme për fytyrën kanë një shtresë prej pëlhure të lidhur jo të endur, e bërë zakonisht nga polipropileni, e cila u jep atyre forcë të lartë.

Duke simuluar thithjen, nxjerrjen e frymës, kollitjen dhe teshtitjet në laborator, studiuesit zbuluan se disa pëlhura jo të endura pastruan deri në 82 përqind të pikave të frymëmarrjes të shpëtuara. 

Shtresa kimike mund të ofrojë një përmirësim të maskave normale të fytyrës, e cila nuk parandalon që të gjitha pikat e ngarkuara me viruse të shpëtojnë nga goja dhe hunda e përdoruesit. Maskat janë ndoshta përbërësi më i rëndësishëm i pajisjeve mbrojtëse personale të nevojshme për të luftuar një pandemi, tha udhëheqësi i studimit.

Ne shpejt e kuptuam që një maskë jo vetëm që mbron personin që e mban atë, por shumë më e rëndësishmja, ajo mbron të tjerët nga ekspozimi ndaj pikave dhe mikrobeve të lëshuara nga përdoruesi.

Ekipi i Huang synoi të ndryshojë kimikisht pikat e arratisura për t'i bërë viruset të inaktivohen më shpejt. Pas kryerjes së eksperimenteve të shumta, ata zgjodhën dy kimikate të mirënjohura antivirale, acid fosforik dhe kripë bakri.


Më të lexuarat