Secondary Adv

Nje aplikacion mund te dalloje asimptomatiket

Share on Google+

Ndërsa shumë njerëz me Covid-19 zhvillojnë simptoma duke përfshirë një kollë të thatë dhe ethe, njerëzit e tjerë nuk tregojnë fare shenja.   

 

Studiuesit e MIT kanë zhvilluar një aplikacion që ata pretendojnë se mund të tregojë nëse jeni një transportues asimptomatik, duke analizuar kollën tuaj. Aplikacioni mund të deshifrojë ndryshimet delikate në kollën e njerëzve me dhe pa virus, sipas ekipit.

Profesor Brian Subirana, bashkëautor i studimit, tha: Tingujt e të folurit dhe të kollitjes ndikohen të dy nga kordat e zërit dhe organet përreth. Kjo do të thotë që kur flisni, një pjesë e të folurit tuaj është si kollitja, dhe anasjelltas. Studiuesit e trajnuan aplikacionin në më shumë se 70,000 mostra të kollës, si dhe fjalët e folura. 

Njerëzve që paraqitën kollë u kërkua gjithashtu të plotësojnë një raport të simptomave dhe nëse ata kanë apo jo Covid-19. Kur ekipi i dha asaj regjistrime të reja të kollës, aplikacioni identifikoi me saktësi 98.5% të kollitjeve nga njerëzit që u konfirmua se kishin Covid-19, duke përfshirë 100% të kollitjeve nga njerëzit që nuk treguan asnjë simptomë. 

Profesor Subirana tha: Ne mendojmë se kjo tregon se mënyra se si ju prodhoni tingull, ndryshon kur keni Covid, edhe nëse jeni asimptomatik. Ndërsa aplikacioni ende nuk do të paraqitet te konsumatorët, studiuesit besojnë se mund të shërbejë si një mjet i përshtatshëm para-testimit për të identifikuar njerëzit që ka të ngjarë të jenë asimptomatike për Covid-19.

Zbatimi efektiv i këtij mjeti diagnostikues në grup mund të zvogëlojë përhapjen e pandemisë nëse të gjithë e përdorin atë para se të shkojnë në një klasë, fabrika, ose një restorant.


Më të lexuarat