Secondary Adv

Zhvillohet vaksina me imunitetin me te larte

Share on Google+

Shkencëtarët thonë se ata kanë zhvilluar një kandidat eksperimental të vaksinës së koronavirusit që është shumë më e fuqishme se të tjerat që po testohen aktualisht.

 

Në provat e kryera në minj, ekipi tha se vaksina e tyre shkaktoi një përgjigje imune 10 herë më të fortë ndaj infeksionit sesa shihet tek të mbijetuarit e COVID-19. Vaksina gjithashtu provokoi një përgjigje të fortë të qelizave të kujtesës, në të cilën trupi kujton virusin pushtues për të prodhuar antitrupa më shpejt nëse infektohet. 

Ekipi thotë se vaksina e saj nuk kërkon ruajtjen e ngrirjes si ato që bëhen nga kompani të tjera, gjë që e bën më të lehtë prodhimin dhe dërgimin në të gjithë globin. Vaksina prodhoi dhjetë herë më shumë antitrupa neutralizues sesa shihej tek njerëzit që i mbijetuan infeksionit në provat e minjve.

Shpresojmë që platforma jonë nanopjesore mund të ndihmojë në luftën kundër kësaj pandemie që po i shkakton kaq shumë dëme botës sonë, tha Dr Neil King. Fuqia, qëndrueshmëria dhe prodhueshmëria e këtij kandidati për vaksina e dallon atë nga shumë të tjera.

Nanopjesëzat, qofshin ato natyrale apo sintetike, imitojnë tiparet strukturore të viruseve, të cilat shpesh janë vetë me madhësi nano. Kjo e bën më të lehtë formimin e nanopjesëzave në madhësinë dhe formën e receptorëve të virusit. Vaksina e UW Medicine shfaq 60 kopje të fushës lidhëse të receptorëve të Covid, të cilat virusi i lejon të vendosen në receptorët e trupit për të fituar hyrjen në qeliza.

Trupi më pas do të trajnohet të njohë këta receptorë dhe të ndërtojë antitrupa kundër tyre për të parandaluar rrënjën e një infeksioni në të ardhmen. Rezultatet treguan se ajo prodhoi dhjetë herë më shumë antitrupa neutralizues sesa ato që zhvillohen natyrshëm në infeksione.


Më të lexuarat