Secondary Adv

Europa shkaktoi perhapjen globale te Covid

Share on Google+

Me rastet e koronavirusit në të gjithë botën tani mbi 47 milion, shumë shkencëtarë kanë punuar për të kuptuar se si virusi u përhap kaq shpejt.

 

Tani, studiuesit nga Universiteti i Huddersfield dhe Universiteti i Minho pretendojnë se Evropa ishte shkaku kryesor për përhapjen globale të virusit, dhe jo Kina. Në studim, studiuesit hartuan përhapjen e virusit SARS-CoV-2, duke u përqëndruar në 27,000 gjenome të virusit, të mostruara nga e gjithë bota. 

Gjetjet konfirmojnë se virusi ka origjinën në Kinë, dhe ka shumë të ngjarë që u hodh në njerëz nga lakuriqët e natës. Sidoqoftë, analiza tregon se është Evropa, jo Kina, e cila ka qenë burimi kryesor për përhapjen e sëmundjes në të gjithë botën.

Shqetësues, studimi sugjeron gjithashtu që kufizimet e udhëtimit në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropë duket se kanë qenë shumë vonë, dhe se përhapja aktuale e virusit në SH.B.A. dhe pjesë të tjera të botës ishte kryesisht përmes Evropës.

Analiza është një nga më të mëdhatë për çdo ndërmarrje dhe shkencëtarët po përpiqen ta bëjnë punën e tyre në dispozicion të publikut sa më shpejt të jetë e mundur.

Dr Maria Pala, një autore e studimit, tha: Me mijëra jetë ende në rrezik, nevoja për kërkime shkencore tani është më e rëndësishme se kurrë. Studimi vjen pak para se Anglia të shkojë në bllokimin e saj të dytë, që zgjat të paktën katër javë.


Më të lexuarat