Secondary Adv

Femijet rezultojne negative edhe kur kane Covid

Share on Google+

Në një familje australiane prej 5 anëtarësh, dy prindër u infektuan me koronavirus dhe ua kaluan atë tre fëmijëve të tyre, por asnjë prej tyre nuk doli kurrë pozitiv. 

 

Ndërsa të rriturit zhvilluan simptoma klasike si kollë, ethe dhe dhimbje koke, dy prej fëmijëve kishin simptoma shumë të lehta dhe më i vogli ishte plotësisht asimptomatik pavarësisht se flinin në të njëjtin shtrat me prindërit. 

Sidoqoftë, të pesë kishin të njëjtën përgjigje imune, me antitrupa specifikë për SARS-CoV-2, i cili shkakton Covid-19, të gjetur në mostrat e gjakut dhe pështymës të të gjithëve. Asnjë nga fëmijët nuk doli asnjëherë pozitiv për Covid-19 në PCR dhe tamponët, që shihet si standardi i artë për zbulimin e infeksionit. 

Studiuesit thonë se studimi i rastit nga Instituti i Kërkimeve për Fëmijët Murdoch (MCRI) tregon se fëmijët mund të krijojnë një përgjigje të fortë kundër virusit sapo të futet brenda trupit të tyre, i cili parandalon atë të replikohet, duke kufizuar fuqinë e tij. 

Fëmijët përbëjnë një përqindje të vogël të rasteve dhe vdekjeve të koronavirusit dhe studiuesit aktualisht po përpiqen të zbulojnë pse ata janë më pak të ndjeshëm ndaj Covid-19 sesa të rriturit. 7 ditë pas fillimit të simptomave të prindërve, fëmija një (një djalë 9 vjeç) zhvilloi një kollë të lehtë, dhimbje fyti, dhimbje barku dhe diarre. 

Fëmija i mesëm, një djalë 7 vjeç, zhvilloi kollë të lehtë dhe rrufë. Më e vogla, një vajzë 5 vjeçare, nuk kishte simptoma. Fëmijët në mënyrë të përsëritur u testuan negativisht për COVID-19 dhe shfaqën simptoma fare ose fare të vogla. Mjekët morën mostra të gjakut dhe pështymës nga të pesë anëtarët e familjes si dhe tamponë çdo dy deri në tre ditë. 

Studiuesit gjetën antitrupa specifikë SARS-CoV-2 në pështymën e të gjithë anëtarëve të familjes. IgA është një lloj specifik i antitrupave që sekretohet në gojë, hundë, mushkëri dhe zorrë. 'Pavarësisht nga kontakti i ngushtë me prindërit e infektuar, testimi PCR për SARS-CoV-2 ishte në mënyrë të përsëritur negative tek të gjithë fëmijët, të cilët zhvilluan simptoma minimale ose aspak,' shkruajnë studiuesit në studimin e tyre.


Më të lexuarat