Secondary Adv

Studimi e konfirmon: Maska nuk te mbron

Share on Google+

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se ekziston një 'mungesë shqetësuese e provave' që maskat e fytyrës parandalojnë infeksionin Covid-19. 

 

Shkencëtarët e lartë kanë paralajmëruar se ekziston një 'mungesë shqetësuese e provave' që maskat e fytyrës parandalojnë infeksionin Covid-19, pasi një studim i madh në Danimarkë zbuloi se ato nuk mbrojnë njerëzit që i veshin ato. 

Qeveritë në të gjithë botën e kanë bërë të detyrueshme të veshin një mbulesë fytyre në hapësirat e brendshme publike, pavarësisht nga mungesa e provave rigoroze për efektivitetin e tyre. Arsyeja ka qenë që maskat duhet të jenë më të mira se asgjë, sepse ato bllokojnë të paktën disa viruse që të nxirren jashtë ose të thithen nga përdoruesi. 

Por një studim i rastësishëm i botuar nga shkencëtarët në Universitetin e Kopenhagen, që mendohet të jetë më i miri në llojin e tij deri më tani, nuk gjeti prova statistikore që ato ofrojnë ndonjë mbrojtje të çfarëdoshme. Ka pasur vetëm tre studime 'të jetës reale' që krahasojnë mbajtësit e maskave me ata që nuk mbajnë maska, një në Guinea-Bissau, një në Indi dhe studimin e ri të Danimarkës. 

Të gjithë kanë treguar që maskat​​ nuk kanë asnjë përfitim në parandalimin e sëmundjes. Por ekspertët shtuan: 'Tani kemi një kërkim shkencor siç duhet rigoroz, në të cilin mund të mbështetemi, provat tregojnë se mbajtja e maskave në komunitet nuk ul ndjeshëm shkallët e infeksionit.' 

Studimet e mëparshme kanë përfunduar gjetje të ngjashme, duke thënë se maskat ofrojnë vetëm mbrojtje të kufizuar për personin që e mban atë, por mund të zvogëlojë në mënyrë dramatike rrezikun për të tjerët nëse përdoruesi është i infektuar, edhe kur nuk tregon simptoma.


Më të lexuarat