Secondary Adv

Sa zgjat infektimi dhe sa gjate jemi infektues

Share on Google+

Njerëzit ka më shumë të ngjarë të kalojnë virusin brenda pesë ditëve të para pasi kanë simptoma, sugjeron një studim i fundit

 

Hulumtimi tregon se pacientët kishin nivelet më të larta të virusit në fillim të sëmundjes së tyre dhe virusi "i gjallë", i aftë për t'u kopjuar, u gjet deri në nëntë ditë pasi simptomat filluan. Shkencëtarët britanikë thonë se studimi i tyre thekson se izolimi i hershëm është thelbësor për ndalimin e përhapjes.

'Piku i Infektivitetit'

Se sa janë individët infektues varet nga shumë faktorë, përfshirë sa virus i qëndrueshëm (në thelb, virus që është në gjendje të replikohet) që mbartin ata dhe sasinë e virusit që kanë në trupat e tyre. Disa raporte kanë treguar se njerëzit janë më infektivë para se të kenë simptoma dhe në javën e parë të virusit.

Shkencëtarët ekzaminuan 79 studime globale mbi Covid-19, që përfshinin njerëz simptomatikë në spitale të cilët tashmë ishin testuar pozitivë për virusin. Studiuesit ishin në gjendje të identifikonin dhe kopjonin virusin e zbatueshëm nga mostrat e fytit të marra deri në nëntë ditë pasi filluan infeksionet. Dhe ata gjetën sasinë e grimcave virale të ARN (fragmente të materialit gjenetik nga virusi) në mostrat e fytit të njerëzve që arritën kulmin në kohën kur simptomat filluan ose brenda pesë ditësh.

Ndërkohë, fragmente joaktive të ARN-së virale u gjetën akoma në mostrat e hundës dhe fytit mesatarisht deri në 17 ditë pasi simptomat kishin filluar. Studiuesit konkludojnë se pavarësisht se këto fragmente vazhdojnë, pasi nuk u gjet asnjë virus i përsëritur i vlefshëm pas nëntë ditësh nuk kishte gjasa që shumica e njerëzve të ishin akoma shumë infektues përtej kësaj pike., në përputhje me studimet e tjera që përfshijnë gjurmimin e kontakteve.

Infektivë para simptomave?

Studimi nuk ka vezhguar njerëz asimptomatikë, por autorët paralajmërojnë kërkime të tjera kanë treguar që njerëzit mund të jenë infektivë para se të marrin simptoma dhe mund të transmetojnë virusin pa asnjë simptomë. Në MB, zyrtarët thonë se njerëzit duhet të izolojnë menjëherë dhe për të paktën 10 ditë nëse kanë ndonjë simptomë të koronavirusit. 


Më të lexuarat