Secondary Adv

Studimi I fundit: Imuniteti zgjat 6 muaj

Share on Google+

Që kur shpërthimi i koronavirusit u shpall përsëri në mars, një nga pyetjet kryesore ka qenë nëse mund të merrni ose jo virusin dy herë. 

 

Tani, një studim i ri nga Universiteti i Oksfordit sugjeron që njerëzit që kishin pasur më parë Covid-19 nuk ka shumë të ngjarë të marrin sëmundjen përsëri për të paktën gjashtë muaj. 

Dr Katie Jeffery, Drejtor i Parandalimit dhe Kontrollit të Infeksionit për Spitalet e Universitetit të Oksfordit tha: "Ky është një zbulim emocionues, që tregon se infeksioni me virus ofron të paktën mbrojtje afatshkurtër nga ri-infektimi." Në studim, ekipi analizoi 12,180 punonjës të kujdesit shëndetësor për një periudhë 30-javore nga Prilli në Nëntor.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor u testuan për antitrupa ndaj virusit, si një mënyrë për të zbuluar se kush ishte infektuar më parë. Ata gjithashtu u testuan rregullisht gjatë gjithë periudhës 30-javore, si kur u sëmurën, ashtu edhe si pjesë e testimit të rregullt të stafit. Studiuesit më pas ndoqën nëse personeli që ishte infektuar më parë kishte të njëjtin numër të infeksioneve të reja Covid-19 si ata që nuk ishin infektuar më parë. 

Rezultatet zbuluan se stafi me antitrupa kishte më pak të ngjarë të dilte pozitiv për Covid-19, me vetëm 3 punonjës të kujdesit shëndetësor që zhvillonin virusin me simptoma dhe 3 pa simptoma. Kjo sugjeron që shumica e njerëzve janë imun ndaj Covid-19 për të paktën 6 muaj pas infektimit. 

Profesori David Eyre tha: "Ky studim i vazhdueshëm që përfshin një grup të madh të punonjësve të kujdesit shëndetësor ka treguar se infektimi me COVID-19 ofron mbrojtje ndaj ri-infektimit për shumicën e njerëzve për të paktën gjashtë muaj, nuk gjetëm infeksione të reja simptomatike në asnjë nga pjesëmarrësit që kishin rezultuar pozitivë për antitrupa, ndërsa 89 nga ata që kishin testuar negativë u infektuan me virusin.


Më të lexuarat