Secondary Adv

Krijohet spray qe mbron 48 ore nga Covid

Share on Google+

Një spray për hundën që pretendon të sigurojë mbrojtje ndaj infeksionit Covid-19 për deri në 48 orë mund të jetë së shpejti i disponueshëm në MB. 

 

Kimikatet tashmë të aprovuara për përdorim njerëzor janë kombinuar për të bërë spërkatjen, dhe studimet laboratorike tregojnë se ajo pengon aftësinë e koronavirusit për t'u lidhur me qelizat njerëzore. Spray është bërë nga dy përbërës kryesorë, të quajtur carrageenan dhe gellan, të cilët përdoren të dy në shkencën e ushqimit si agjentë trashësie. 

Për shkak se përbërësit janë miratuar tashmë për përdorim njerëzor, zhvilluesit thonë se produkti është i gatshëm për t'u përdorur sa më shpejt që të marrë dritën nga autoritetet. Autori kryesor në letër, Dr Richard Moakes, tha: 'Ky sprej është bërë nga produkte të gatshme që janë duke u përdorur tashmë në produkte ushqimore dhe ilaçe dhe ne me qëllim i kemi ndërtuar këto kushte në procesin tonë të dizajnimit. 

'Kjo do të thotë që, me partnerët e duhur, ne mund të fillojmë prodhimin masiv brenda disa javësh.' Komponenti gellan lejon që spray të clirohet si një mjegull e imët dhe ajo vesh tërë pjesën e brendshme të hundës. Nëse spërkatësi bie në kontakt me SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, ai e kap atë, e rrethon dhe e dëbon atë duke gëlltitur ose duke fryrë hundën.   

Studiuesit që qëndrojnë pas projektit në Universitetin e Birmingham thonë se spërkatja mund të jetë veçanërisht e dobishme në situata me rrezik të lartë, të tilla si për punonjësit e kujdesit shëndetësor, fluturimet ose në klasa. Në situata kur rreziku i transmetimit është i lartë, shkencëtarët parashikojnë përdorimin e spërkatjes së bashku me masat para-ekzistuese, të tilla si distancat sociale dhe maskat e fytyrës.

 

Produkte si këto nuk zëvendësojnë masat ekzistuese të tilla si veshja e maskave dhe larja e duarve, të cilat do të vazhdojnë të jenë jetike për të parandaluar përhapjen e virusit, shton Dr Moakes.


Më të lexuarat