Secondary Adv

Covid mund te qendroje gjate ne siperfaqe

Share on Google+

Grimcat që përmbajnë koronavirusin që bien në një sipërfaqe mbeten infektive për disa ditë duke u shndërruar në një film mikroskopik.  

 

Ky shndërrim sheh më shumë se 99.9 përqind të lëngut të pikës duke u zhdukur brenda disa minutash, por virusi mbijeton në një film mbrojtës të lëngut të mbetur. Forca të vogla mbajnë filmin, i cili është vetëm disa nanometra i trashë, të ngjitur në një sipërfaqe dhe ngadalëson procesin e avullimit. 

Filmi avullohet plotësisht në kohë të ndryshme, në varësi të materialit në të cilin ka zbritur, me një pikë të madhe në çelik inox dhe bakër që zgjat respektivisht vetëm 24 dhe 16 orë. Por mund të mbijetojë për më shumë se 150 orë me polipropilen. Një pikë më e vogël, vetëm një e dhjeta e madhësisë, zgjat për më shumë se 80 orë në xham. 

Këto shifra janë të bazuara në eksperimente të kryera në kushte laboratorike, dhe ka të ngjarë të jenë më të ulta në botën reale, ku ka sasi të ndryshueshme të nxehtësisë dhe rrjedhës së ajrit, faktorë që nxisin avullimin. Rajneesh Bhardwaj dhe Amit Agrawal, profesorë në IIT Bombay, specializohen në përdorimin e modelimit kompjuterik dhe fizikës për të kuptuar se si pikat e koronavirusit mund të përhapin sëmundjen.

Ata më parë kanë zbuluar se mbajtja e një maske në fytyrë zvogëlon madhësinë e reve të grimcave infektive të koronavirusit të krijuar nga një kollë deri në 23 herë. Në formën e filmit, koronavirusi mund të qëndrojë për disa orë, dhe madje edhe ditë, në sipërfaqe hidrofobike nëse lihet. 

Surpriza jonë më e madhe ishte se koha e tharjes së këtij filmi nanometrik është në rendin e orëve, tha Bhardwaj. Kjo sugjeron që sipërfaqja nuk është plotësisht e thatë dhe filmi nanometrik që avullohet ngadalë po siguron mediumin e nevojshëm për mbijetesën e koronavirusit. Virusi mund të mbijetojë në një formë të vlefshme për një periudhë të gjatë kohore dhe theksuan nevojën për pastrim të rregullt dhe të plotë të sipërfaqeve.


Më të lexuarat