Secondary Adv

Zbulohet nje lloj i ri Covid ne Kamboxhia

Share on Google+

Një koronavirus i ri i lidhur ngushtë me virusin pandemik SARS-CoV-2 është zbuluar në Kamboxhia.    

 

Studiuesit nga Instituti Pasteur në Kamboxhia gjetën virusin e ri në dy shkopinj patkoi të ruajtura në një frigorifer dhe besojnë se është një nga të afërmit e parë të njohur të SARS-CoV-2 që gjendet jashtë Kinës. 

Gjetja mund të ndihmojë për të zbardhur misterin se si SARS-CoV-2 kaloi nga lakuriqët e natës tek njerëzit dhe mund të informojë kërkimin për origjinën e pandemisë, sipas studiuesve. Tracey Goldstein, drejtor i asociuar i Institutit Shëndetësor në Universitetin e Kalifornisë tha: SARS-CoV-2 ndoshta nuk ishte një virus i ri që u shfaq papritmas. Viruset në këtë grup ekzistonin para se të bëheshim të vetëdijshëm për ta në 2019.

Studiuesit kapën lakuriqët e natës në Kamboxhia përsëri në 2010, si pjesë e një projekti për të vëzhguar jetën e egër në të gjithë botën për viruse. Sekuenca themelore e gjenomit e virusit tregoi se ishte e ngjashme me të njëjtin rajon në SARS-CoV-2, duke sugjeruar që ato janë të lidhura ngushtë.

Sidoqoftë, mbetet e paqartë nëse ky virus i ri mund të infektojë qelizat njerëzore. Ndërkohë, një ekip në Japoni ka zbuluar një virus të dytë të ri, që gjithashtu duket se ka të bëjë me SARS-CoV-2. Të dy ekipet tani planifikojnë të kryejnë hetime të mëtejshme të viruseve të reja për të ndihmuar në zbardhjen e misterit se si SARS-CoV-2 mori botën në vitin 2020. 

Edward Holmes, një virolog në Universitetin e Sidneit, tha: Shpresojmë, një ose më shumë prej tyre do të lidhen aq ngushtë me SARS-CoV-2 sa që ne mund ta konsiderojmë atë si paraardhësin e vërtetë.


Më të lexuarat