Secondary Adv

Covid nuk eshte bere me infektues

Share on Google+

Koronavirusi nuk ka pësuar mutacion për t’u bërë më infektues, sipas një studimi shkencor që zbërthen një teori të përhapur.  

 

Shumica e rasteve të koronaviruseve të parë globalisht shfaqin një mutacion specifik gjenetik të quajtur D614G i cili është i ndryshëm nga lloji origjinal që u shfaq në Wuhan vitin e kaluar dhe ekspertët kishin frikë se ishte më infektues sesa versioni origjinal.

Por studiuesit e UCL vëzhguan më shumë se 46,723 raste të Covid-19 nga 99 vende dhe vlerësuan se si shfaqeshin mutacionet dhe nëse ato ndryshonin transmetueshmërinë. Shkencëtarët identifikuan 12,706 mutacione totale në SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, dhe asnjë prej tyre nuk u gjet që të rriste infektivitetin.

Kjo përfshin D614G i cili gjendet në majën e koronavirusit dhe e lejon atë të lidhet me qelizat njerëzore, një mekanizëm që e lejon atë të infektojë njerëzit. Akademikë të tjerë që bënin studime laboratorike, jo rishikime gjenetike, kishin gjetur më parë se D614G e bëri virusin më infektues, por studiuesit e UCL besojnë se ajo u bë dominante rastësisht, jo nga modeli. 

Ata thonë se konkluzionet e tyre mund të mos jenë dakord me gjetjet e mëparshme për shkak të metodologjive të ndryshme dhe se D614G u bë kaq e përhapur sepse ishte një mutacion i hershëm i cili ndodhi të bartej nëpër botë në ditët e para të pandemisë, jo sepse është më infektues. 

Studimi, i botuar në revistën Nature Communications, shpjegon se mutacionet në koronaviruset mund të zhvillohen në tre mënyra të ndryshme. Këto janë: gabime që rezultojnë nga gabimet e kopjimit ndërsa virusi përsëritet brenda trupit të njeriut; përmes ndërveprimeve me viruse të tjerë që infektojnë të njëjtën qelizë; dhe ndryshimet e shkaktuara nga sistemi imunitar i bartësit ose i një personi.

Shumica e mutacioneve të SARS-CoV-2 janë për shkak të kësaj të fundit, zbuluan studiuesit. Autori shpjegoi: Për fat të mirë, ne zbuluam se asnjë nga këto mutacione nuk po bën që Covid-19 të përhapet më shpejt, por ne duhet të jemi vigjilentë dhe të vazhdojmë të monitorojmë mutacionet e reja.


Më të lexuarat