Secondary Adv

Ja pse diabetiket jane me te rrezikuar nga Covid

Share on Google+

Kolesteroli mund të ndihmojë koronavirusin të infektojë qelizat njerëzore duke vepruar si një shërbim taksi, zbulojnë studime të reja laboratorike. 

 

Përfundimet mund të shpjegojnë pse njerëzit me gjendje metabolike si diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare, të cilët shpesh kanë nivele të kolesterolit të ngritur, përbëjnë një numër disproporcional të pacientëve që zhvillojnë simptoma të rënda Covid-19. 

Studiuesit zbuluan se SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, mund të ngjitet në molekulat e kolesterolit pasi ato lidhen me receptorin e tyre të rregullt të qelizave, të quajtur SR-B1. Kjo ndihmon në pozicionimin e patogjenit në mënyrë që proteina e saj të mund të lidhet me receptorin ACE2, i cili e lejon atë të infektojë qelizën. 

Një studim shikoi rolin e kolesterolit 'të mirë', i njohur ndryshe si lipoproteina me densitet të lartë (HDL), në infeksionin e koronavirusit. Studimi vështroi receptorin SR-B1, i cili lidhet me molekulat e kolesterolit dhe gjendet në qelizat në të gjithë trupin e njeriut, përfshirë mushkëritë, ku synon virusi koronavirus.

SARS-CoV-2 nuk mund ta shfrytëzojë këtë receptor direkt, zbuloi studimi, por ai mund të përfitojë nga procesi i lidhjes së kolesterolit me SR-B1 në mënyrë që të infiltrojë qelizat. Kjo do të thotë kur kolesteroli natyrshëm migron në receptorin e tij, ai sjell koronavirusin edhe në sipërfaqen e qelizës.

Ata thonë se shënjestrimi i receptorit SR-B1 mund të jetë një rrugë e mundshme për trajtimet e ardhshme. Përafërsisht gjysma e pacientëve me COVID-19 kanë sëmundje themelore kronike, kryesisht sëmundje kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare dhe diabet. Për më tepër, vdekshmëria e rritur nga COVID-19 është vërejtur tek pacientët mbipeshë ose diabet.


Më të lexuarat