Secondary Adv

Zbulohet nje tjeter efekt anesor i Covid

Share on Google+

Dentistët kanë paralajmëruar që koronavirusi mund të irritojë mishrat e dhëmbëve përmes inflamacionit, me disa raste të njerëzve që si rezultat humbasin dhëmbët.  

  

Ndërsa shumë pacientë me Covid-19 përjetojnë simptoma vetëm për disa ditë, të tjerët janë të munduar me probleme për muaj të tërë. Kjo është bërë e njohur gjerësisht si Long Covid, dhe tani ekspertët kanë paralajmëruar një efekt tjetër anësor që prek të sëmurët, humbjen e papritur të dhëmbëve. 

Ndërsa mbetet e paqartë nëse humbja e dhëmbit është shkaktuar nga Covid-19, ekspertët sugjerojnë që inflamacioni i shkaktuar nga koronavirusi mund të irritojë mishrat. 

Dr Michael Scherer, një protodontist në Sonora, California, tha: Sëmundja e mishit të dhëmbëve është shumë e ndjeshme ndaj reaksioneve hiper-inflamatore dhe transportuesit e gjatë Covid sigurisht hyjnë në atë kategori. Sidoqoftë, të tjerët sugjerojnë që humbja e dhëmbit mund të jetë pasojë e qasjes së kufizuar në operacionet dentare gjatë bllokimit.

Profesor Damien Walmsley, këshilltar shkencor në Shoqatën Britanike të Stomatologjisë, tha: Long Covid është një gjendje dobësuese dhe simptomat e vazhdueshme mund të përfshijnë vështirësi në frymëmarrje, dhimbje gjoksi, konfuzion dhe ankth ndër simptomash të tjera, të cilat në të njëjtën kohë janë edhe efekte anësore të virusit Covid, që në disa pacientë është i tejzgjatur në kohë. 


Më të lexuarat