Secondary Adv

10 vendet me te fuqishme per 2020

Share on Google+

Ekonomitë botërore janë tronditur mjaft kohët e fundit për shkak të pandemisë, por këto vlerësohet të jenë 10 vendet më të fuqishme në botë për 2020.

 

10. Arabia Saudite

Për 2 dekada, ekonomia e Arabisë Saudite është rritur në mënyrë të qëndrueshme kryesisht nga 5 vitet e fundit. Arabia Saudite është e njohur për rezervat e saj të naftës përmes të cilave ekonomia e saj po rritet. Ajo ka një PBB prej 782.5 miliardë dollarë dhe të ardhurat për frymë janë rreth 55000 dollarë. 

 

9. Koreja e Jugut

Koreja e Jugut ka një nga rezervat më të mëdha të kursimeve kombëtare dhe investimeve të huaja në botë. Ajo ka një PBB prej 1.6 trilionë dollarë.

8. Izraeli

Kombi i Izraelit ka një ekonomi të fortë teknikisht me farmaci, diamante, pajisje teknologjike të cilat janë eksportet e tyre kryesore. PBB-ja e tyre është mbi 360 miliardë dollarë me të ardhura për frymë mbi 37000 dollarë.

7. Japonia

Ekonomia e Japonisë u rrit më lart kryesisht pas katastrofave natyrore të vitit 2011. Ata janë prodhuesit më të mëdhenj të çelikut, automjeteve dhe pajisjeve elektronike. Ata kanë një PBB prej 5 trilionë dollarë dhe mbi 44000 dollarë të ardhura për frymë.

 

6. Franca 

Ekonomia e Francës po tregon pak entuziazëm për 5 vitet e fundit. Ekonomia e saj ka përfshirjen e qeverisë dhe sektorëve privatë. Franca ka një PBB prej 2.8 trilionë dollarë.

5. Mbretëria e Bashkuar

Ekonomia e MB-së ka qenë duke u përmirësuar gjatë dekadës së fundit. Ajo ka një PBB prej 2.8 trilionë dollarë dhe gati 45000 dollarë si të ardhura për frymë.

4. Gjermania 

Që nga bashkimi, ekonomia gjermane është rritur në mënyrë të vazhdueshme me një PBB prej 4 trilionë dollarë dhe të ardhurat për frymë janë rreth 52000 dollarë. Gjermania miratoi një ekonomi sociale të tregut që është kapitalizëm i tregut të hapur.

3. Kina 

Si vendi më i populluar në botë, Kina është ekonomikisht e fuqishme me 13.6 trilionë dollarë të PBB-së së saj. Kina ishte zhvendosur shpejt në ekonominë trilion dollarëshe në vitet e fundit. 

 

2. Rusia

Ekonomia e Rusisë tani është 1.7 trilion dollarë dhe PBB për frymë është 28000 dollarë që i bën ata të fuqishëm ekonomikisht.

1. Shtetet e Bashkuara 

Shtetet e Bashkuara kanë ekonominë më të madhe në botë me një PBB prej rreth 20.5 trilionë dollarë që është më e larta në botë. PBB për frymë është rreth 62000 dollare.


Më të lexuarat