Secondary Adv

10 ushtrite me te fuqishme ne bote

Share on Google+

Vende të ndryshme përvec ekonomisë njihen edhe për fuqinë ushtarake, ku shumë prej tyre përmbajnë një buxhet të lartë dedikuar forcave të armatosura.  

 

10. Forcat e Armatosura Turke 

Forcat e Armatosura të Turqisë janë forca e dytë më e madhe ushtarake në NATO, pas Forcave të Armatosura të SHBA, me ushtarakë, personel civil dhe paraushtarak.

9. Forcat e Armatosura Italiane

Katër degë ekzistojnë në Forcat e Armatosura Italiane. Përveç Marinës, Ushtrisë dhe Forcave Ajrore, ekziston një degë e katërt, domethënë Karabinieri, e cila përfshin misione dhe operacione të forcave luftarake jashtë vendit.

8. Forcat e Armatosura Britanike 

Forcat e Armatosura Britanike përfshijnë rezerva të ndryshme, përkatësisht Rezervat Vullnetare, Rezervat e Rregullta, Rezervat e Sponsorizuara dhe forcat e përhershme. Forcat e Armatosura Britanike përbëhen nga Marina Detare Mbretërore.

7. Forcat e Armatosura Franceze 

Franca ka forcat më të mëdha të armatosura në Evropë dhe gjithashtu konsiderohen si forcat e armatosura më të afta në Evropë. Ata kanë vënë fokusin kryesor në mbrojtjen kibernetike që nga viti 2018. 

 

6. Forcat e Armatosura të Republikës së Koresë  

Forcat e Armatosura Koreane, të njohura gjithashtu si Forcat e Armatosura të Republikës së Koresë (Forcat e Armatosura ROK). Koreja e Jugut menaxhon një forcë të madhe dhe të fuqishme ushtarake me një nga forcat e armatosura më të mëdha në botë.

5. Forcat e vetëmbrojtjes së Japonisë 

Japonia u privua nga aftësitë ushtarake pasi u mund në Luftën e Dytë Botërore nga Aleatët. Forcat e Mbrojtjes së Japonisë (JSDF) kanë buxhetin e 5-të më të madh ushtarak në botë.

4. Forcat e Armatosura Indiane

Forcat e Armatosura Indiane kanë forcën e dytë më të madhe ushtarake globalisht dhe kanë ushtrinë më të madhe vullnetare në botë me buxhetin e tretë më të madh të mbrojtjes në botë. Pavarësisht se kanë Ushtri, Forca Ajrore dhe Flota Detare, Forcat e Armatosura Indiane mbështeten gjithashtu nga Rojet Bregdetare, organizatat paraushtarake, madje edhe nga institucionet e ndryshme dhe komandat ndër-shërbimore. 

 

3. Ushtria Çlirimtare e Popullit

Ushtria Çlirimtare e Popujve (PLA) është ushtria e Republikës Popullore të Kinës, e cila është forca më e madhe ushtarake globalisht dhe ka buxhetin e 2-të më të madh të mbrojtjes në botë. PLA përbëhet nga 5 degë: Forcat Detare, Forcat Ajrore, Forcat Tokësore, Forcat Rocket dhe Forca Mbështetëse Strategjike.

2. Forcat e Armatosura Ruse 

Forcat e armatosura të Federatës Ruse ose Forcave të Armatosura Ruse janë ushtria më e fuqishme në Evropë dhe ushtria e 2-të më e fuqishme në botë. Forcat e Armatosura Ruse përbëhen nga forcat Tokësore, Flota Detare dhe Forcat Hapësinore si degët kryesore operative.

1. Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara 

Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara janë ushtria më e fuqishme në botë dhe kanë buxhetin më të lartë ushtarak. Gjithashtu ka Forcën Ajrore më të madhe të SH.B.A.-së, Marinës Amerikane. Të dy marinat amerikane dhe trupat detare formohen si krahu i 2-të më i madh ajror në botë.


Më të lexuarat