Secondary Adv

Zbulohet ilaci qe mund te kuroje Covid

Share on Google+

Një ilaç që është përdorur për më shumë se një dekadë për të trajtuar kancerin mund të shërojë njerëzit me Covid-19, sipas një studimi të ri. 

 

Ilaçi i quajtur pralatreksat, është një ilaç kimioterapie që u krijua fillimisht për të trajtuar limfomat - tumoret që kanë origjinën në gjëndrat. Studiuesit kinezë zbuluan se pralatreksati tejkalon remdesivirin, i cili aktualisht është ilaçi kryesor anti-viral i përdorur për të trajtuar pacientët me Covid-19.

Pralatrexate u miratua nga FDA në 2009 për pacientët me sëmundje terminale, pavarësisht nga toksiciteti i saj. Efektet anësore të pralatreksatit përfshijnë lodhje, të përzier dhe mukozit, inflamacion dhe ulçerim të mukozave që mbështesin traktin tretës.

Rivendosja e pralatreksatit në një mënyrë që eliminon efektet e saj anësore tregon shumë potencial, sipas studiuesve. Studimi zbuloi se pralatreksati është në gjendje të pengojë potencialisht kopjimin e SARS-CoV-2 me një aktivitet frenues më të fortë sesa remdesivir brenda të njëjtave kushte eksperimentale, u shprehën studiuesit.

Pas shpërthimit global të Covid-19, studiuesit u frymëzuan nga ideja e rivendosjes së barnave ekzistuese që ishin zhvilluar fillimisht për të trajtuar kushte të tjera. Eksperimentet e mëtejshme laboratorike treguan se pralatreksati frenoi më fort replikimin viral sesa remdesivir, duke sugjeruar që i pari mund të rivendoset për Covid.

Ky ilaç i kimioterapisë mund të shkaktojë efekte anësore të konsiderueshme dhe, pasi përdoret për njerëzit me limfoma terminale, përdorimi i menjëhershëm për pacientët me Covid-19 nuk është i garantuar.


Më të lexuarat