Secondary Adv

Roma drejt rikonstruksionit te Koloseut

Share on Google+

Roma njofton planet për të rikonstruktuar një element kryesor të koloseumit të saj antik, një kat përdhes i cili do mbyllë dhe fshehë rrjetin e saj të tuneleve.

 

Romakët e lashtë dikur ishin mbledhur në turma prej dhjetëra mijëra për të parë luftëtarët e skllavëruar dhe kafshët e egra duke luftuar për vdekje. Një dysheme prej druri, e mbuluar me rërë, dikur kishte fshehur labirintin e tuneleve sekrete, ose ‘hipogjeum’, të cilat sot janë të ekspozuara. 

Italia tani ka premtuar 10 milion euro drejt instalimit të një dyshemeje të re që do të ringjallë lavdinë antike të arenës. Me fonde të premtuara nga qeveria italiane, Roma tani kërkon një ekip modelimi për të rindërtuar dyshemenë e arenës së koloseumit.

Projekti parashikohet të përfshijë dyert dhe ashensorët e fshehur që dikur kishin lejuar kafshët në kafaz të hidheshin dhe të sulmonin gladiatorët. Ministri i Kulturës Franceschini komenton mbi rindërtimin e Koloseut: 

Rinovimi do të jetë një ndërhyrje e madhe teknologjike që do t'u ofrojë vizitorëve mundësinë për të parë jo vetëm dhomat nëntokësore, por gjithashtu të vlerësojnë bukurinë e koloseumit ndërsa qëndrojnë në qendër të arenës.

Ministria tha që ngjarje kulturore, si koncerte dhe teatro, mund të mbahen potencialisht në Koloseum pasi të jetë instaluar dyshemeja. Propozimet për të rindërtuar dyshemenë e Koloseumit duhet të paraqiten deri në 1 shkurt dhe projekti pritet të përfundojë deri në 2023.


Më të lexuarat