Secondary Adv

Toka po rrotullohet me shpejt se ne 50 vitet e fundit

Share on Google+

Koha po kalon më shpejt se në çdo pikë në gjysmëshekullin e fundit, zbulojnë të dhënat zyrtare. 

 

Rrotullimi i Tokës është më i shpejtë se normalja dhe, si rezultat, gjatësia e një dite aktualisht është pak më e shkurtër se norma prej 24 orë. Kohëmatësit në botë tani po debatojnë nëse duhet të fshijnë një sekondë nga koha për të dhënë llogari për ndryshimin dhe të sjellin kalimin e saktë të kohës në përputhje me rrotullimin e Tokës. 

Ndërsa shtimi i një të ashtuquajturi 'sekondë kërcimi negativ' nuk është bërë kurrë më parë, një total prej 27 'sekondash të brishtë' janë shtuar që nga vitet 1970, në mënyrë që të mbahet koha atomike në përputhje me kohën diellore.

Kjo sepse, për dekada, Tokës i janë dashur pak më shumë se 24 orë për të përfunduar një rrotullim, por që nga viti i kaluar ajo ka vijuar duke marrë pak e më pak. Që nga vitet 1960, orët atomike kanë mbajtur shënime ultra-precize të gjatësisë së ditës dhe zbuluan se, për 50 vitet e fundit, Toka ka marrë një fraksion më pak se 24 orë (86,400 sekonda) për të përfunduar një rrotullim.

Në mes të vitit 2020, kjo tendencë e kahershme u përmbys dhe ditët tani janë rregullisht më të shkurtra se 86,400 sekonda. Më 19 korrik 2020, dita ishte 1.4602 milisekonda më e shkurtër se 24 orët e plota, dita më e shkurtër që nga fillimi i regjistrimeve. Tani, ekziston një debat nëse dikush mund të jetë i nevojshëm për të korrigjuar pabarazinë në rritje. 


Më të lexuarat