Secondary Adv

Varianti afrikan i Covid, ja cfare dihet

Share on Google+

Një variant i ri i koronavirusit që qarkullon në Afrikën e Jugut tani po shihet në vendet e tjera, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar. 

 

Cili është varianti i ri?

Të gjithë viruset, përfshirë edhe ai që shkakton Covid-19, shndërrohen. Këto ndryshime të vogla gjenetike ndodhin ndërsa virusi bën që kopjet e veta të përhapen dhe të lulëzojnë. Shumica janë të padëmshme, dhe disa madje mund të jenë të dëmshëm për mbijetesën e virusit, por disa mund ta bëjnë atë më infektiv ose kërcënues për bartësin. 

 

Tani qarkullojnë mijëra versione, ose variante të ndryshme të virusit pandemik. Por shqetësimet e ekspertëve përqendrohen në një numër të vogël të tyre. Njëra është varianti i Afrikës së Jugut i quajtur 501.V2.

Çfarë thonë ekspertët?

Varianti i Afrikës së Jugut mbart një mutacion të quajtur E484K, ndër të tjera. Ndryshe nga një variant tjetër i zbuluar së fundmi që shkencëtarët kanë studiuar në MB. Të dy variantet e reja të Afrikës së Jugut dhe MB, duket të jenë më ngjitëse, gjë që është një problem sepse kufizime më të ashpra mbi shoqërinë mund të jenë të nevojshme për të kontrolluar përhapjen. Ndërsa ndryshimet në variantin e ri në MB nuk ka gjasa të dëmtojnë efektivitetin e vaksinave aktuale, ka një shans që ata në variantin e Afrikës së Jugut ta bëjnë këtë në një farë mase, thonë shkencëtarët.

Është shumë shpejt për të thënë me siguri derisa të përfundojnë më shumë teste, megjithëse është jashtëzakonisht e vështirë që mutacionet t'i bëjnë vaksinat të padobishme. Prof Francois Balloux tha: Mutacioni E484K ka treguar se zvogëlon njohjen e antitrupave. Si i tillë, ndihmon virusin SARS-CoV-2 të anashkalojë mbrojtjen imune të siguruar nga infeksioni paraprak ose vaksinimi. Por edhe në skenarin më të keq, vaksinat mund të ridizenjohen dhe të rregullohen në një javë ose muaj, nëse është e nevojshme, thonë ekspertët.

A është më e rrezikshme?

Aktualisht nuk ka asnjë provë që sugjeron se ndonjë prej viruseve të mutuara shkakton sëmundje më serioze. Dhe masa si larja e duarve, mbajtja e distancës nga njerëzit e tjerë dhe mbajtja e një mbulesë fytyre do të ndihmojnë ende në ndalimin e përhapjes.

Sa është përhapur?

Ai tashmë është varianti dominues i virusit në provincat Lindore dhe Kepit Perëndimor të Afrikës së Jugut. Vende të tjera, përfshirë Austrinë, Norvegjinë dhe Japoninë, gjithashtu kanë gjetur raste. Britania e Madhe ka zbuluar dy persona me variantin e Afrikës së Jugut - njëri në Londër dhe tjetri në veriperëndim të Anglisë. Të dy ishin kontakte të njerëzve që udhëtuan në Afrikën e Jugut.


Më të lexuarat