Secondary Adv

Covid mund te shkaktoje demtime afatgjata

Share on Google+

Shkencëtarët janë të shqetësuar se Covid mund të shkaktojë dëmtime afatgjata në tru dhe sistemin nervor qendror, duke çuar në Alzheimer në jetën e mëvonshme.  

 

Akademikët me bazë në Sh.B.A dhe MB po planifikojnë një studim global në shkallë të gjerë për të hetuar mundësinë që SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, mund të çojë në Alzheimer, Parkinson dhe forma të tjera të çmendurisë vite pas infektimit.

Pasojat e plota të problemeve të lidhura me trurin të shkaktuara nga koronavirusi nuk do të kuptohen plotësisht për dekada pasi të mbijetuarit plaken por autopsitë, studimet e miut dhe të dhënat nga viruset e tjera të frymëmarrjes janë arsye për shqetësim, paralajmërojnë studiuesit. 

Aktualisht nuk ka prova që koronavirusi shkakton Alzheimer por është zbuluar se virusi është në gjendje të pushtojë trurin dhe shkencëtarët shpresojnë se studimi i tyre global mund të hedhë dritë mbi këtë çështje. Që nga pandemia e gripit të vitit 1917 dhe 1918, shumë prej sëmundjeve të ngjashme me gripin janë shoqëruar me çrregullime të trurit, tha autori kryesor i studimit.

Këto viruse të frymëmarrjes përfshinin H1N1 dhe SARS-CoV. Virusi SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, dihet gjithashtu se ndikon në tru dhe sistemin nervor. Sidoqoftë, aktualisht nuk ka të dhëna të mjaftueshme se si viruset ndikojnë në shëndetin njohës afatgjatë.

Në raportin e ri, autorët e studimit tregojnë se administrimi intranazal i SARS-CoV-2 në minj rezulton në pushtim të shpejtë të trurit. Virusi gjithashtu është parë më parë në indet e trurit të pacientëve të vdekur.


Më të lexuarat