Secondary Adv

Studimi: Imuniteti Covid mund te zgjase me vite

Share on Google+

Një studim i ri ofron një kundër-argument bindës dhe inkurajues të raporteve të fundit që nivelet e antitrupave COVID-19 bien me një shpejtësi alarmante. 

 

Studimi ofron një pasqyrë gjithëpërfshirëse të përgjigjes imune ndaj COVID-19 tek njerëzit, një proces që nuk mbështetet vetëm te antitrupat, theksojnë autorët. Në fund të fundit, studimi thotë se pacientët COVID-19 të cilët u rikuperuan nga sëmundja ende kanë një përgjigje të fortë imune 8 muaj pas infektimit, një shenjë që imuniteti ka gjasa të zgjasë me vite, thonë studiuesit.

 

Kujtesë e mirë imune në pacientët COVID-19 të rikuperuar

Mund të duket sikur COVID-19 ka ekzistuar prej vitesh në këtë pikë, e vërteta është se mbledhja e të dhënave është ende në fillimet e saj, duke folur relativisht. Mungesa e të dhënave ka çuar në raporte kontradiktore në lidhje me imunitetin ndaj sëmundjes, e cila nga ana tjetër ka nxitur kthesat nga qeveritë të cilat e bazuan strategjinë e tyre fillestare në imunitetin e tufave. Tani, një studim i ri ka siguruar atë që është deri më sot analizën më gjithëpërfshirëse të përgjigjes imune ndaj COVID-19, dhe rezultatet sigurojnë një inkurajim të madh. 

 

Rrezik shumë i vogël i ri-infektimit

Raportet e mëparshme të rënies së numrit të antitrupave çuan në frikën se imuniteti COVID-19 ishte jetëshkurtër. Raportet e rastit të ri-infektimit shërbyen vetëm për të forcuar këtë frikë. Sidoqoftë, studimi i ri sugjeron që ri-infektimi duhet të jetë problem vetëm për një përqindje shumë të vogël të popullsisë, pavarësisht nëse ata kanë zhvilluar imunitet përmes një infeksioni fillestar ose përmes vaksinimit. Për përqindjen e vogël të njerëzve që nuk zhvillojnë imunitet efektiv kundër COVID-19, gazeta pretendon se vaksinimi duhet të kompensojë problemin duke siguruar imunitet të tufës.

 

Analiza e mostrës së gjakut të pacientëve të rigjeneruar COVID-19

Studiuesit analizuan mostrat e gjakut nga 185 burra dhe gra që ishin rikuperuar nga COVID-19, shtatë përqind e këtyre ishin të shtruar në spital ndërsa pjesa tjetër ishin shëruar nga një infeksion "i butë". Secili individ siguroi të paktën një mostër gjaku midis gjashtë ditësh dhe tetë muaj pas simptomave të tyre fillestare, dhe 43 nga mostrat u morën pas gjashtë muajsh. Studiuesit matën nivelet e katër përbërësve të ndryshëm të kujtesës imune: antitrupat (që shënjojnë sëmundjet për shkatërrim nga sistemi imunitar), qelizat B (të cilat bëjnë antitrupa) dhe qelizat T (të cilat shkatërrojnë qelizat e infektuara).

 

Ky është studimi më i madh ndonjëherë, për ndonjë infeksion akut, që ka matur të katër këta përbërës të kujtesës imune. Ekipi zbuloi se antitrupat në trup ranë pas tetë muajsh, megjithëse nivelet ndryshonin shumë në varësi të individit. Sidoqoftë, e rëndësishmja, numrat e qelizave  ranë shumë pak, dhe numrat e qelizave B qëndruan të qëndrueshme ose madje çuditërisht u rritën në disa raste. Meqenëse qelizat B mund të prodhojnë antitrupa COVID-19 dhe qelizat T sulmojnë qelizat e infektuara nga sëmundja, ky është një tregues i fortë se njerëzit i mbajnë përbërësit për të luftuar me koronavirusin për një kohë të gjatë.

 

Optimizëm i kujdesshëm mes përhapjes së vaksinave

Vaksinat shkaktojnë të njëjtët mekanizma si përgjigja jonë imune natyrore, që do të thotë se gjetjet duhet të zbatohen edhe për njerëzit e vaksinuar. Shkencëtarët gjithashtu tregojnë për një studim të fundit që nxori në pah faktin se qelizat T specifike për SARS, mund të qëndrojnë në gjak për të paktën 17 vjet pas infektimit. Shenjat janë padyshim inkurajuese, por shkencëtarët që qëndrojnë pas studimit ende këshillojnë kujdes.

 

Imuniteti ndryshon nga personi në person, dhe individë të pazakontë me memorie të dobët imune akoma mund të jenë të ndjeshëm ndaj ri-infektimit. Megjithëse mund të jetë shumë herët për të bërë ndonjë deklaratë përfundimtare në lidhje me imunitetin COVID-19, ky studim i fundit sugjeron që vaksinimi nuk do të duhet të zbatohet përsëri çdo disa muaj dhe se fundi i kufizimeve të COVID-19 më në fund mund të jetë afër.


Më të lexuarat